Donald Trump a semnat decretul prin care sunt impuse sancțiuni contra miniștrilor turci ai Apărării, Energiei și de Interne, după ofensiva Turciei în Siria. SUA speră că măsurile vor convinge Ankara să înceteze ofensiva, aprobată inițial de Trump.

Decretul prezidențial prevede blocarea intrării celor trei pe teritoriul SUA, iar bunurile lor potențiale din Statele Unite sunt înghețate. Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a declarat că, pentru a evita noi sancțiuni, Turcia trebuie "să pună capăt imediat ofensivei sale unilaterale în nord-estul Siriei" și să reia dialogul cu Washingtonul privind securitatea în regiune.

Și Congresul SUA amenință Ankara cu sancțiuni economice dure, în timp ce ofensiva turcă în nord-estul Siriei s-a soldat deja cu peste 150 de morți, dintre care 50 de civili, precum și cu strămutarea a peste 160.000 de persoane, conform ONU.

Vicepreședintele Mike Pence a precizat că Donald Trump i-a cerut luni, în cadrul unei convorbiri telefonice, președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, să pună capăt invaziei. 

Liderul de la Ankara a lansat ofensiva după o discuție cu Donald Trump și după ce Casa Albă a anunțat că SUA nu se vor opune unei operațiuni a Ankarei împotriva unei miliții kurde în nordul Siriei.

Pence a mai susținut că Erdogan ar fi promis că nu va fi niciun atac asupra orașului Kobane.

Pe de altă parte, Donald Trump i-a acuzat pe kurzi că i-ar putea elibera în mod deliberat pe unii prizonieri din gruparea jihadistă Statul Islamic, pentru a-i obliga pe americani să nu se retragă din Siria, așa cum intenționează. Recep Tayyip Erdogan a salutat anunțul făcut de secretarul american al apărării, Mark Esper, conform căruia SUA vor retrage până la 1.000 de soldați din nordul Siriei, apreciind că aceasta e o "abordare pozitivă". 

Președintele american e convins că jihadiștii ar putea fi "ușor recapturați" de Turcia sau de către țările europene de unde provin unii. 

"Nu ne vom angaja într-un alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani ... Oare oamenii chiar cred că noi ar trebui să intrăm într-un război împotriva Turciei, care este țară membră NATO? Războaiele fără sfârșit trebuie să înceteze", a spus Trump, după ce kurzii au anunțat că circa numeroși membri ISIS, precum și circa 800 de străini, rude ale acestora, au evadat din închisori bombardate de armata turcă sau părăsite de kurzii care le păzeau. 

Mark Esper, în schimb, a apreciat că ofensiva turcă a subminat misiunea internațională împotriva Statului Islamic, subliniind că Turcia este responsabilă de ''eliberarea a numeroși deținuți periculoși ai ISIS". 

Vești bune pentru Putin

Washington Post notează că ultimele evoluții din Siria sunt pe placul lui Vladimir Putin. Retragerea americană i-a forțat pe kurzi să caute ajutor la Kremlin și la regimul Bashar al-Assad pentru a face față invaziei turce.  

După trei zile de negocieri mijlocite de Rusia, Forțele Democratice Siriene (SDF) au ajuns la un acord cu regimul de la Damasc, ale cărui forțe au avansat spre granița cu Turcia, ocupând orașe care au fost sub controlul kurzilor în ultimii ani. 

"Nu-i dorim pe ruși și pe sirieni acolo, dar, evident, că înțelegem de ce s-a ajuns aici", a declarat pentru Washington Post un oficial al Administrației Trump. "E un haos total", a mai spus el.  

Mazloum Abdi, comandantul SDF, a explicat că liderii kurzi nu a dorit să se recurgă la ajutorul dictatorului sirian, întrucât cred în democrație, dar, dacă trebuie "să alegem între compromis și genocidul poporului nostru, cu siguranță vom alege supraviețuirea poporului nostru".