După ce a zis că preferă explicațiile președintelui rus anchetelor făcute de comunitatea americană de informații, Donald Trump a fost aspru admonestat de politicieni din ambele tabere.

Trump a încercat să-și calmeze criticii spunând că s-a exprimat greșit în conferința de presă susținută împreună cu Vladimir Putin, luni, la Helsinki.

Președintele american a evitat să-l critice pe Putin pentru amestecul rus în alegerile prezidențiale din SUA din 2016, ba mai mult a spus că acesta a oferit un refuz foarte convingător, chiar dacă toate cele 16 agenții de informații americane au certificat ingerința rusă.

„Am spus cuvintele «ar fi» în loc de «nu ar fi»”, le-a spus Trump jurnaliștilor la Casa Albă, la peste 24 de ore de la conferința comună cu Putin. „Propoziția ar fi trebuit să fie «nu văd niciun motiv pentru care nu ar fi Rusia»”, a adăugat el.

Aceasta este una din foarte puținele ocazii în care Trump a făcut un pas înapoi, un semn clar că amploarea criticilor din partea republicanilor, în special, l-au făcut pe foarte vocalul lider de la Casa Albă să ofere unele explicații.

De altfel, chiar Trump a sugerat că a fost surprins de reacțiile negative după ce a ajuns la Washington. „M-am întors și m-am întrebat: Care-i treaba, de ce atâta scandal”, a spus Trump, adăugând că a citit apoi transcriptul conferinței și și-a dat seama că „este nevoie de unele clarificări”, potrivit Fox News.

Trump, care a avut numeroase oportunități de a-l critica pe Putin la Helsinki, l-a elogiat în schimb pe liderul rus în timpul conferinței de presă pentru „negarea fermă” a concluziilor agențiilor de informații americane, potrivit cărora statul rus s-a amestecat în alegerile prezidențiale, notează Agerpres.

Deși se confrunta cu presiune din partea criticilor, a țărilor aliate și chiar din partea propriului staff de a adopta o linie dură, Trump nu a rostit public niciun cuvânt critic la adresa Moscovei în niciuna dintre chestiunile care au adus relațiile dintre cele două țări în cel mai scăzut punct de la Războiul Rece, comentează Reuters.

Atât republicanii, cât și democrații, l-au acuzat că s-a coalizat cu un adversar în detrimentul propriei sale țări. Trump a declarat marți că are completă încredere în agențiile americane de informații și că le-a acceptat concluziile, deși a insistat că acțiunile Rusiei nu au avut niciun impact asupra rezultatului.

Comentariile lui Trump vin însă după ce chiar și aliații săi au insistat să clarifice declarațiile din conferința de presă de la Helsinki. Anterior, Trump s-a luptat cu criticii prin mesaje pe Twitter în care a insistat că a avut un turneu european de succes.

Furtuna politică declanșată de prestația sa la conferința de presă de la Helsinki a cuprins administrația și s-a extins la Partidul Republican, eclipsând multe dintre controversele frecvente care au apărut în timpul mandatului lui Trump la Casa Albă.

Liderul majorității din Senatul SUA, Mitch McConnell, a declarat presei că Rusia nu este un prieten al SUA și a avertizat împotriva unei eventuale repetări a amestecului în alegeri din 2016. „Există mulți printre noi care înțeleg pe deplin ce s-a întâmplat în 2016 și ar fi bine să nu se întâmple din nou în 2018”, a spus McConnell.

Unii aleși au declarat că vor căuta să pedepsească Rusia în Congres. Mai mulți senatori de la ambele partide sprijină sancțiuni mai dure împotriva Rusiei, dar nu știe dacă liderii republicani din Congres vor susține decizia sau despre ce sancțiuni este vorba.

Președintele Camerei Reprezentanților, Paul Ryan, care a calificat guvernul rus drept „amenințător”, a spus că ar lua în calcul noi sancțiuni asupra Rusiei și și-a reiterat sprijinul pentru concluziile agențiilor americane conform cărora Rusia a încercat să influențeze alegerile din 2016.

Congresul a adoptat cu o largă majoritate anul trecut o lege care impunea sancțiuni asupra Moscovei pentru ingerințele în alegeri și pentru acțiunile din Ucraina și Siria.

Senatorul republican Bob Corker, președinte al Comisie pentru relații externe, a declarat că liderii din Congres caută cele mai eficiente răspunsuri. „Încercăm să ne dăm seama care ar fi modul adecvat de a replica. Știți că președintele poate provoca mai multe pagube în 15 minute la o conferință de presă decât putem noi repara în șase luni de adoptat rezoluții”, a declarat el presei. Corker a spus că „primul pas” va fi audierea secretarului de stat Mike Pompeo, care va vorbi despre Rusia în Congres săptămâna viitoare.