După o ședință tensionată, întreruptă de proteste și de constestări, Congresul SUA a certificat joi dimineața (ora României) victoria lui Joe Biden la alegerile prezidențiale.

UPDATE


+++

Joe Biden e președintele SUA, după certificarea rezultatelor alegerilor prezidențiale de către Congres.

+++

Poliția a anunțat că 52 de persoane au fost arestate, dintre care 26 pentru că au pătruns în mod ilegal în Capitoliu și patru pentru că aveau asupra lor arme, fără a deține permis.

14 ofițeri de poliție au fost răniți.  

+++

Și Camera Reprezentanților a aprobat rezultatul din Pennsylvania, astfel că ședința comună a fost reluată.

+++

Senatul a aprobat rezultatul votului din Pennsylvania. Camera Reprezentanților dezbate chestiunea într-o ședință care nu poate dura mai mult de două ore.

+++

În pofida incidentelor din Capitoliu, Donald Trump și Rudy Giuliani au sunat mai mulți senatori republicani, făcând presiuni asupra lor pentru a contesta certificarea victoriei lui Joe Biden, potrivit unor surse citate de CNN. 

+++

James Mattis, fost secretar al apărării în Administrația Trump, a declarat că am asistat la  "un asalt violent împotriva Capitoliului nostru, un efort pentru a subjuga democrația americană prin domnia gloatei".

 El a mai spus că totul "a pus la cale de Donald Trump".

+++

Șefa de cabinet a Primei Doamne Melania Trump, Stephanie Grisham, și-a prezentat demisia miercuri după-amiază, ca urmare a violențelor care au avut loc la Capitoliu. 


+++

Un membru al Camerei Reprezentanților și un senator din Pennsylvania au ridicat obiecții față de rezultatul alegerilor din acest stat, astfel că cele două camere vor avea din nou ședințe separate pentru a dezbatere solicitarea celor două politicieni republicani.

+++

După evacuarea protestatarilor, ședința Congresului pentru certificarea rezultatului alegerilor a fost reluată.

+++

Membri ai Guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forță a partizanilor săi în Congres, au raportat miercuri seară mai multe media, notează AFP, preluată de Agerpres.

+++

Starea de urgență a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării lui Joe Biden la Casa Albă.

+++

Femeia rănită a decedat. Ea se numea Ashli Babbitt și era o susținătoare înfocată a președintelui Donald Trump, din sudul Californiei. Alte trei persoane au decedat din cauza ”unor urgențe medicale”, iar 14 polițiști au fost răniți, potrivit presei americane.

+++

Twitter și Facebook au suspendat temporar contul lui Donald Trump, pentru încălcări ale regulilor celor două companii.

"Acestea sunt lucrurile și evenimentele care se întâmplă atunci când o victorie sacră în alegeri este îndepărtată nepoliticos și vicios de la marii patrioți care au fost tratați rău și nedrept atâta timp", a scris Donald Trump pe Twitter, mesajul său fiind restricționat rapid "din cauza unui risc de violență".

+++

Într-un mesaj video postat pe Twitter, Donald Trump susține din nou că alegerile au fost fraudate, dar le spune susținătorilor că trebuie să plece acasă: ”Știu cum vă simțiți, dar duceți-vă acasă, avem nevoie de pace ... Vă iubim”. 

 


 

+++

”Nu e un protest, e o insurecție”, a declarat Joe Biden, cerându-i lui Donald Trump să pună capăt ”asediului”: ”Îl somez pe Donald Trump să își respecte jurământul, să apere Constituția și să ceară încheierea acestui asediu”.

”Democrația noastră e sub un asalt fără precedent ... Noi nu suntem așa ... în pofida lucrurilor pe care le-am văzut astăzi, rămânem optimist”, a subliniat Biden, adăugând că în următorii patru ani trebuie restaurată democrația, statul de drept, decența.

+++

Vicepreședintele Mike Pence le-a cerut protestatarilor să plece. El a precizat că atacul asupra Capitoliului nu va fi ”tolerat și cei implicați vor fi urmăriți penal”.

+++

Ivanka Trump i-a numit pe protestatari "patrioți americani", dar a șters ulterior postarea de pe Twitter.

+++

Mai mulți ofițeri au fost răniți, unul fiind transportat la spital, potrivit unor surse citate de CNN. 

+++

A fost mobilizată Garda Națională. Secretarul american al apărării, Christopher Miller, a declarat pentru New York Times că a decis desfășurarea Gărzii Naționale din Washington la Capitoliu împreună cu vicepreședintele Mike Pence, nu cu Donald Trump.

Primarul Washingtonului Muriel Bowser a decretat starea de urgență după ora locală 18:00. 

Mai multe publicații americane scriu că o femeie este în stare critică după ce a fost împușcată în piept în clădirea Capitoliului.  

+++

Poliția ar fi folosit gaze lacrimogene, în încercarea de a-i evacua pe protestatari, relatează reporterul CNN Alex Marquardt. Un reporter de la HuffPost susține că s-ar fi tras focuri de armă.

+++

Republicanul Adam Kinzinger, membru al Camerei Reprezentanților, a scris pe Twitter că ceea ce se întâmplă acum e "o lovitură de stat".

+++

Donald Trump le-a transmis, pe Twitter, susținătorilor săi să fie pașnici, dar nu le-a cerut să părăsească clădirea. 

Într-o altă postare, el l-a criticat pe Mike Pence că nu a avut curajul să facă ceea ce trebuia făcut pentru ”a proteja țara noastră și Constituția”. 

Fiul său Donald Trump Jr. a condamnat modul în care au degenerat protestele și le-a cerut oamenilor să fie pașnici.

 


 

+++

Susținătorii lui Trump încearcă să spargă baricadele din jurul Capitoliului. Mai multe persoane au pătruns în clădire, în aripa în care are loc ședința Senatului. Forțele de ordine cer întăriri.

Reuniunea Senatului a fost întreruptă. Poliția a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului. Vicepreședintele Mike Pence a fost scos din clădire.

+++

Mitch McConnell, liderul majorității republicane din Senat, ține un discurs emoționant despre democrația americană și pledează pentru respectarea adevărului și a legilor.

Nu putem trăi în realități separate, neavând nimic în comun decât ostilitatea față de ceilați, a precizat McConnell. El a susținut că și democrații au contestat alegerea lui Trump în 2016, iar republicanii au criticat demersul, astfel că acum nu pot proceda la fel.

Mitch McConnell a mai precizat că Senatul va respecta voința poporului exprimată la scrutinul de anul trecut.

Senatorul republican de Texas Ted Cruz solicită crerea unei comisii specială care să examineze probele celor care contestă rezultatele alegerilor din mai multe state.

+++

Donald Trump s-a adresat participanților la demonstranția ”Marșul pentru a salva America” de la Washington, reiterând că nu va renunța niciodată și nu va admite înfrângerea. 


+++

Un senator și un membru al Camerei Reprezentanților din Arizona - ambii republicani - au ridicat obiecții față de rezultatul alegerilor din acest stat. Ședința s-a întrerupt și cele două camere se reunesc separat pentru a cerceta contestația depusă în scris.

Potrivit CNN, după ce Senatul și Camera Reprezentanților vor respinge fiecare contestația, va fi reluată sesiunea comună. Dezbaterile celor două camere nu pot dura mai mult de două ore.

Cel mai probabil această procedură va fi reluată, întrucât și reprezentanții altor state vor ridicas obiecții. 

+++

Într-o scrisoare publică, Mike Pence a precizat că va respecta Constituția și că nu poate răsturna rezultatul alegerilor.

+++

”Vicepreședintele are puterea să-i respingă pe marii electori aleși în mod fraudulos”, a scris președintele Donald Trump, după ce anterior declarase că-l va iubi mai puțin pe Mike Pence, dacă-l va dezamăgi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

În realitate, presiunile lui Trump sunt inutile.

Mike Pence va prezida miercuri seara (începând cu 20:00, ora României) sesiunea comună a Camerei Reprezentanților și Senatului, care trebuie să oficializeze votul celor 306 de mari electori în favoarea democratului Joe Biden împotriva a 232 pentru Donald Trump.

Potrivit Constituției, rolul său doar unul protocolar, acela de a ”deschide” certificatele trimise de fiecare dintre cele 50 de state americane pentru a transmite voturile marilor lor electori.

Doar electorii pot contesta rezultatele în anumite state. Pentru a avea dreptul de a-și exprima obiecțiile, este necesar ca acestea acestea să fie scrise de cel puțin doi aleși, unul din Cameră și unul din Senat.

În acest caz, aleșii pot să se retragă în camerele lor pentru a dezbate timp de maximum două ore, înainte de a-și da votul cu o majoritate simplă. Trebuie ca obiecțiile să fie adoptate în ambele camere pentru a fi menținute, ceea ce, ținând cont de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților, este puțin probabil să se întâmple.

Postarea de pe Twitter a lui Donald Trump îl pune pe vicepreședintele său într-o poziție delicată, deoarece el trebuie să evite furia președintelui și a fervenților săi suporteri, dacă vrea să-și păstreze șansele de a se prezenta la alegerile primare republicane pentru prezidențialele din 2024.

În Washingon, susținătorii lui Trump s-au adunat pentru a-l susține pe președintele în exercițiu. Acesta a anunțat că se va duce să țină un discurs în fața susținătorilor săi.

Între altele, alegerile pentru Senat în Georgia ar putea reprezenta încă o lovitură pentru republicani. Democrații sunt pe cale să obțină ambele mandate, ceea ce le-ar permite să preia controlul și asupra Senatului. 

Candidatul democrat Raphael Warnock, predicator baptist de culoare, a învins-o pe senatoarea republicană Kelly Loeffler, devenind primul senator de culoare din acest stat sudic.

Cel de-al doilea mandat a fost revendicat de democratul Jon Ossoff, regizor de filme documentare. În vârstă de 33 de ani, el va deveni cel mai tânăr senator american din 1973 încoace, dacă rezultatele finale vor confirma diferența mică pe care o are în fața actualului senator republican David Perdue.