Fostul președinte Donald Trump i-a propus liderului nord-corean Kim Jong-un să urce la bordul Air Force One pentru a se întoarce la Phenian după întâlnirea lor de la summitul de la Hanoi din 2019, potrivit unui documentar BBC.

În ultimul episod al documentarului ”Trump Takes on the World” difuzat de BBC apar noi detalii despre întâlnirile dintre Donald Trump și liderul nord-corean Kim Jong-un, reuniuni la care fostul președinte american reușea să-i uimească chiar și pe cei mai experimentați diplomați.  

A doua întrevedere dintre cei doi nu a decurs așa cum sperase Trump. După ce negocierile privind programul nuclear al Coreei de Nord au eșuat, fostul președinte american a plecat brusc, spunându-le jurnaliștilor: ”Uneori trebuie doar să pleci”.

Dar, înainte de a pleca, Donald Trump i-a făcut o ofertă uluitoare lui Kim Jong-un.

Matthew Pottinger, principalul expert pentru Asia din Consiliul de securitate națională al lui Trump le-a spus realizatorilor documentarului: "Președintele Trump i-a propus lui Kim Jong-un un zbor cu Air Force One. Președintele știa că Kim Jong-un a sosit (la summit) după o călătorie cu trenul de mai multe zile prin China și i-a spus: «Te pot duce acasă în două ore dacă vrei». Kim Jong-un a refuzat”. 

Oferta a fost una dintre multele suprize ale ineditei ”bromance” dintre cei doi șefi de stat, începută în 2018 în Singapore, potrivit relatărilor fostului consilier pentru securitate națională John Bolton: ”Trump a crezut că și-a făcut un nou prieten bun”.

În Singapore, Trump a făcut un alt gest care i-a șocat pe cei din echipa sa, anulând exercițiile militare comune SUA-Coreea de Sud, la cererea lui Kim Jong-un.

"Pe neașteptate, Trump, a spus: «Voi anula jocurile de noroc (așa le spunea el). Nu sunt necesare, sunt scumpe și (decizia de anulare) te va face fericit”, a povestit Bolton, adăugând că niciun consilier nu a fost consultat în această privință. 

Donald Trump s-a lăudat cu progresele înregistrate în relația cu Phenianul, dar întâlnirile sale cu Kim Jong-un nu au dat rezultate. Luna trecută, liderul nord-corean a calificat SUA drept "cel mai mare inamic" al Coreei de Nord.