Președintele american Donald Trump acuză din nou mass-media că proliferează „fake news”, susținând că nu a fost „informat” despre posibile prime plătite de Moscova insurgenților talibani pentru a ucide soldați occidentali în Afganistan.

„Nimeni nu m-a informat sau nu i-a informat pe vicepreședintele Mike Pence ori șeful de cabinet Mark Meadows în legătură cu așa-zise atacuri asupra trupelor noastre în Afganistan de către ruși”, a spus liderul de la Casa Albă într-o postare pe Twitter.

„Toate lumea o neagă și nu au existat multe atacuri asupra noastră”, a adăugat Trump, criticând din nou „media de știri false”, scrie Agerpres.

New York Times, urmat de Washington Post și Wall Street Journal, a relatat că agenți ruși au distribuit în mod discret bani unor combatanți „apropiați de talibani” pentru ca ei să ucidă soldați americani sau ai NATO în Afganistan.

Aceste informații i-au fost transmise președintelui Trump, iar Consiliul de Securitate Națională de la Casa Albă a discutat despre asta fără să fie decisă vreo reacție, au scris ziarele americane, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informații.

Rusia și talibanii au dezmințit în bloc aceste informații.

La rândul său, Casa Albă a negat că președintele sau vicepreședintele ar fi fost informați. De asemenea, noul director al serviciilor naționale de informații, John Ratcliffe, s-a limitat la un comunicat de patru rânduri pentru a dezminți că administrația americană ar fi fost la curent.

„Articolul din New York Times și următoarele privind o presupusă reuniune (la Casa Albă) sunt inexacte”, a scris el.

Dezmințirile nu au pus capăt însă polemicii.

Indiferent dacă președintele Trump „a fost informat sau nu, administrația sa știa”, a spus șefa democraților din Congres, Nancy Pelosi, la postul de televiziune ABC News.

Dacă miliardarul american nu minte, acest lucru implică faptul că administrația sa a ales să nu îl informeze, iar asta arată că ea „vrea să nu evoce Rusia” în discuțiile cu el, a mai afirmat Pelosi.

În opinia sa, „președintele vrea să ignore toate acuzațiile împotriva Rusiei”.

Îi „linge cizmele” lui Vladimir Putin „în toate modurile posibile”, a mai declarat ea, reproșându-i lui Trump că se interesează acum mai mult de imaginea sa, decât să meargă la esența cazului.

Fostul consilier de securitate națională John Bolton, în conflict deschis cu Donald Trump, despre care a scris o carte extrem de acidă, a reluat o idee similară într-un interviu la CNN.

„Faptul că președintele se simte obligat să scrie pe Twitter despre aceste articole arată că prioritatea sa nu este securitatea forțelor noastre, ci să nu pară indiferent”, a declarat Bolton, care a părăsit Casa Albă în septembrie.

În opinia sa, președintele încearcă să iasă cu fața curată: „El spune 'nimeni nu m-a ținut la curent, prin urmare nu aveți ce să îmi reproșați”.

Pe de altă parte, guvernul american este angajat în negocieri delicate cu insurgenții talibani.

La 29 februarie, ei au semnat un acord la Doha cu Washingtonul, prin care s-au angajat să înceteze atacurile asupra trupelor străine în schimbul unei retrageri treptate a acestora din Afganistan până în primăvara lui 2021.

De atunci, insurgenții nu mai atacă soldații străini, dar își continuă operațiunile împotriva forțelor afgane, pe care Washingtonul le sprijină în continuare.