Președintele ales al SUA, Donald Trump, a reușit să enerveze China după ce a vorbit telefonic cu președintele Taiwanului, insulă pe care China o consideră parte din teritoriul ei. Situația diplomatică între cele două țări era deja complicată.

Donald Trump, cel care îi va lua locul lui Barack Obama la conducerea Statelor Unite ale Americii după terminarea mandatului, a purtat vineri noaptea o primă discuție cu președinta din Taiwan, Tsai Ing-wen. Convorbirea a avut loc în ciuda relației diplomatice extrem de complicate dintre Washington, Beijing și Taipei.

Diplomații chinezi au catalogat discuția telefonică inițiată de președinta taiwaneză drept o „acțiune meschină”, transmite conform News.ro, care citează Reuters.

Convorbirea telefonică este primul contact dintre un lider taiwanez și un președinte-ales american din ultimele patru decenii. În 1979, Jimmy Carter a renunțat la recunoașterea diplomatică a Taiwanului, susținând că insula face parte din ”o singură Chină”.

„Președinta Taiwanului m-a sunat astăzi (vineri, n.r.) pentru a mă felicita în legătură cu victoria din alegerile prezidențiale. Mulțumesc!”, a scris pe Twitter Donald Trump.

Echipa de tranziție republicană a menționat că cei doi lideri au discutat despre relațiile economice, politice, și de securitate apropiate, care există între Taiwan și Statele Unite.

Taiwanul spune că discuția s-a concentrat pe întărirea interacțiunilor bilaterale și pe construirea unei cooperări mai apropiate între Washington și Taipei, după venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

China consideră că insula taiwaneză reprezintă o provincie renegată și nu recunoaște independența Taipeiului, dar Washingtonul reprezintă cel mai important aliat politic și singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscută, în ciuda lipsei de relații diplomatice.

În urma reacțiilor din SUA, dar și din China, miliardarul Donald Trump a postat un nou mesaj pe Twitter.

„Interesant cum Statele Unite vând echipament militar în valoare de miliarde de dolari Taiwan, dar eu nu pot accept un apel de felicitare”, a scris miliardarul.

Casa Albă: Un simplu apel telefonic nu schimbă politica veche a SUA

Totuși, Casa Albă a reacționat, precizând că un asemenea apel nu schimbă politica veche de decenii a Statelor Unite în raport cu Taiwan și China.

„Păstrăm în mod ferm același angajament față depolitica unei singure Chine. Interesul nostru fundamental este reprezentat de menținerea unor relații pașnice și stabile peste strâmtoare”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru securitate națională al președintelui de la Casa Albă, Ned Price.

China: Taiwanul se implică în „acțiuni meschine”

Ministrul de Externe al Chinei, Wang Yi, a reacționat dur cu privire la discuția telefonică dintre Donald Trump și Tsai Ing-wen, însă crede că vina aparține liedrilor de la Taipei.

„Vorbim doar de partea taiwaneză care se implică în acțiuni meschine și nu poate să schimbe structura unei singure Chine. Această politică este deja recunoscută de către comunitatea internațională. Cred că nu va schimba poziția de durată a politicii unei singure Chine în cadrul administrației Statelor Unite”, a declarat Wang Yi.

De asemenea, demnitarul chinez a adus în discuție și convorbirea telefonică dintre Donald Trump și președintele Xi Jinping, în care miliardarul american a lăudat China.

„Discuția reprezintă un semnal extrem de pozitiv cu privire la dezvoltarea viitoare a relațiilor sino-americane”, se arată pe site-ul ministerului de Externe de la Beijing.

În replică, Taiwanul a cerut Chinei să păstreze o abordare calmă cu privire la discuția dintre Donald Trump și Tsai Ing-wen.