Președintele Donald Trump nu e deranjat că Rusia ajută Siria în conflictul cu Turcia și respinge criticile la adresa deciziei sale de retragere a trupelor SUA din Siria. Liderului turc îi transmite să nu fie "prost".

Trump își caracterizează decizia de a retrage trupele americane din Siria drept "genială din punct de vedere strategic", deși ea a avut loc concomintent cu anunțul că SUA nu se vor opune unei ofensive a Turciei în nordul acestei țări pentru a se lupta cu milițiile kurde.

Într-o conferință de presă la Casa Albă cu președintele italian, Sergio Mattarella, Trump a susținut că nici kurzii "nu sunt îngeri" și că s-ar putea să fie necesar ca Siria sprijinită de Rusia și Turcia să se lupte.

"Siria poate primi ajutor de la Rusia și acest lucru este în regulă. Este mult nisip", a spus el. "Avem Siria și avem Turcia. Se vor certa, poate se vor lupta. Dar oamenii noștri nu vor fi uciși din această cauză", a susținut liderul de la Casa Albă, relatează EurActiv.com.

Pe de altă parte, el i-a trimis o scrisoare omologului turc, Recep Tayyip Erdogan, o scrisoare ieșită din tiparul diplomatic în care îl avertizează să încheie un acord cu militanții kurzi din Siria pentru a evita distrugerea economiei turce de către SUA. 

"Istoria vă va arăta într-o lumină favorabilă dacă rezolvați acest lucru într-un mod corect și uman. Dacă nu se întâmplă lucruri bune, veți fi văzut mereu ca personajul negativ. Nu fiți căpos. Nu fiți prost! Vă sun mai târziu", i-a scris Trump lui Erdogan, potrivit unei copii a scrisorii obținute de Fox News și datată 9 octombrie. 

Scrisoarea a apărut după ce Recep Erdogan s-a plâns că nu reușește să urmărească mesajele postate de omologul american pe Twitter despre situația din Siria: "Nu mai ținem pasul".

Potrivit BBC Online, președintele turc nu a ținut cont de scrisoarea trimisă de Trump și a aruncat-o la coș.

O delegație condusă de vicepreședintele Mike Pompeo se află joi la Ankara pentru a încerca să-l convingă pe Erdogan să-și retragă trupele din nordul Siriei.