Companii europene ar putea fi afectate după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear semnat cu Iranul de marile puteri mondiale în 2015.

Preşedintele american Donald Trump a dat asigurări marţi că noile sancţiuni ale SUA împotriva Iranului sunt „cele mai drastice care au fost impuse vreodată”, iar în noiembrie vor atinge „un nou nivel”, relatează presa internațională, preluată de Agerpres.

„Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite”, a subliniat liderul de la Casa Albă într-un mesaj difuzat pe Twitter.

„Cer PACEA MONDIALĂ şi nimic mai puţin!", a adăugat Trump.

Prima serie de sancţiuni americane, intrate în vigoare marţi la ora 04:01 GMT, include blocarea tranzacţiilor financiare şi a importurilor de materii prime, precum şi măsuri care penalizează achiziţiile în sectorul auto şi în aviaţia comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier şi cel al gazelor, precum şi Banca Centrală.

Trump a decis retragerea unilaterală a SUA din acordul istoric privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri ale lumii, dar care este susţinut în continuare de Franţa, Germania şi Marea Britanie, ţările europene care au semnat înţelegerea.

Luni, preşedintele american s-a declarat deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reintroducerea sancţiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu. Trump a reafirmat că Planul Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA, denumirea oficială a acordului) este „o înţelegere oribilă, unilaterală, care nu a reuşit să atingă obiectivul fundamentale de a bloca toate căile către o bombă nucleară iraniană”.