Companii europene ar putea fi afectate după retragerea unilaterală a SUA din acordul nuclear semnat cu Iranul de marile puteri mondiale în 2015.

Președintele american Donald Trump a dat asigurări marți că noile sancțiuni ale SUA împotriva Iranului sunt „cele mai drastice care au fost impuse vreodată”, iar în noiembrie vor atinge „un nou nivel”, relatează presa internațională, preluată de Agerpres.

„Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite”, a subliniat liderul de la Casa Albă într-un mesaj difuzat pe Twitter.

„Cer PACEA MONDIALĂ și nimic mai puțin!", a adăugat Trump.

Prima serie de sancțiuni americane, intrate în vigoare marți la ora 04:01 GMT, include blocarea tranzacțiilor financiare și a importurilor de materii prime, precum și măsuri care penalizează achizițiile în sectorul auto și în aviația comercială. Ea va fi urmată în noiembrie de măsuri care afectează sectorul petrolier și cel al gazelor, precum și Banca Centrală.

Trump a decis retragerea unilaterală a SUA din acordul istoric privind programul nuclear iranian, încheiat în 2015 între Iran și marile puteri ale lumii, dar care este susținut în continuare de Franța, Germania și Marea Britanie, țările europene care au semnat înțelegerea.

Luni, președintele american s-a declarat deschis unui nou acord nuclear cu regimul iranian, confirmând totodată reintroducerea sancțiunilor economice împotriva Teheranului, pe care îl acuză de destabilizarea Orientului Mijlociu. Trump a reafirmat că Planul Comun și Cuprinzător de Acțiune (JCPOA, denumirea oficială a acordului) este „o înțelegere oribilă, unilaterală, care nu a reușit să atingă obiectivul fundamentale de a bloca toate căile către o bombă nucleară iraniană”.