La patru zile de la masacrele din El Paso și Dayton, Donald și Melania Trump au vizitat cele două localități. L-au așteptat sute de demonstranți care i-au reproșat retorica rasistă, care ar fi influențat comiterea atacurilor.

În Dayton, sute de manifestanți furioși i-au transmis președintelui Donald Trump că are o parte de vină pentru cele două atacuri soldate cu numeroși morți. În fața spitalului din Miami Valley au demonstrat atât adversarii, cât și susținătorii președintelui SUA. ”Ura nu este binevenită aici”, ”Tu ești motivul”, ”Fă ceva” scria pe pancartele purtate de aceștia. Locuitorii din El Paso au fost și mai fermi: ”Du-te acasă, rasistule”, ”Retorica lui Trump = sângele nostru” sau ”Oprește ura”.

Donald și Melania Trump le-au vizitat pe persoanele rănite în atacul armat de duminică (9 morți) și internate în spitalul Miami Valley.   

”Nu cred că retorica mea divizează, ci aduce oamenii împreună”, a spus el înainte de vizita la spital, adăugând că țara o duce ”incredibil de bine”.

"Dumnezeu a fost cu voi. Vreau să știți că suntem cu totul alături de voi", a declarat Trump în timpul vizitei la spital, după care a scris pe Twitter, ignorând complet protestele: ”A fost o vizită minunată și caldă. Un entuziasm extraordinar și chiar dragoste".

După cele două atacuri din week-end, președintele american e acuzat că a alimentat ura. În discursurile sale el vorbește frecvent de o "invazie" a SUA de către migranți din America Centrală. Și atacatorul din El Paso a acuzat o "invazie hispanică" într-un manifestat publicat online înaintea atacului comis în apropiere de Walmart.

Donald Trump a respins acuzațiile, susținând, în schimb, că există persoane care caută să obțină ”un beneficiu politic'' prin aceste critici. 

În avionul prezidențial care l-a condus de la Dayton la El Paso, Trump i-a răspuns lui Joe Biden pe Twitter: "Îl privesc pe adormitul de Joe Biden ținând un discurs. Cât de plictisitor!", după ce politicianul democrat l-a acuzat că promovează supremația albilor.