Ancheta desfășurată timp de aproape doi ani de echipa procurorului special Robert Mueller nu a constatat existența unei înțelegeri sau a unei coordonări între echipa de campanie a lui Donald Trump și Moscova în alegerile prezidențiale din 2016.

Principalele rezultate ale investigației sunt cuprinse într-o scrisoare de patru pagini adresată duminică Congresului de Procurorul general William Barr, care a primit vineri raportul, transmite Agerpres.

„Consilierul special nu a descoperit că echipa de campanie a lui Trump sau oricine a avut legătură cu aceasta, a conspirat sau s-a coordonat cu guvernul rus în aceste eforturi, în pofida ofertelor multiple ale unor persoane afiliate părții ruse de a sprijini campania lui Trump”, potrivit documentului citat de dpa.

În scrisoare, Procurorul general Barr citează inclusiv din raportul Mueller: „Deși acest raport nu conchide că președintele a comis o infracțiune, nici nu îl exonerează în legătură cu o infracțiune separată de obstrucționare a justiției”. Așadar, în privința celei de-a doua chestiuni importante a dosarului, cea privind o presupusă obstrucționarea a justiției de către președintele american, Robert Mueller nu a ajuns la o concluzie definitivă, notează AFP.

Însă Donald Trump se consideră total exonerat. „Nicio complicitate, nicio obstrucționare. EXONERARE completă și totală. PĂSTRAȚI AMERICA MĂREAȚĂ”, a scris Trump pe Twitter.

Deși Mueller nu s-a pronunțat în privința acuzațiilor de obstrucționare a justiției, Barr a scris, în mesajul adresat Congresului, că probele „nu sunt suficiente pentru a stabili că președintele a comis un delict de obstrucționare a justiției”, conform dpa. Totuși, notează News.ro, Bill Barr menționează că raportul Mueller „nu-l exonerează” pe președinte de obstrucționarea justiției și „prezintă probe de ambele părți ale problemei”.

Trump a lăudat în fața presei rezumatul Departamentului Justiției al constatărilor lui Mueller și apreciază că „a fost o rușine” ca țara să treacă prin anchetă, pe care a calificat-o în nenumărate rânduri drept „o vânătoare de vrăjitoare”.

Ancheta echipei procurorului special Robert Mueller a durat 675 de zile, perioadă în care s-au scurs public foarte puține informații. Investigația a ținut însă Statele Unite în suspans, situație ce amintește de afacerea Watergate care a dus la demisia președintelui Richard Nixon în august 1974.

Moscova nu a comentat imediat asupra raportului. Purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin a comentat că oficialii de la Kremlin nu au văzut documentul. „Nu suntem familiari cu raportul”, a declarat Dmitri Peskov, citat de agențiile ruse de presă.