Jeff Sessions, procuror general - funcție ce are prerogative de ministru al justiției în SUA - și-a dat miercuri demisia, la cererea președintelui Donald Trump.

Trump l-a criticat de multe ori pe Sessions, acuzându-l că s-a recuzat de la coordonarea anchetei privind implicarea rusă în alegerile din SUA.

Liderul de la Casa Albă a susținut, în repetate rânduri că anchetele legate de legăturile campaniei sale cu Rusia și investigarea influenței ruse asupra alegerilor urma cărora Trump a ajuns președinte sunt o risipă de bani ai contribuabililor și i-a cerut lui Sessions să le oprească. Totuși, ancheta condusă de procurorul special Robert Mueller, care îi este subordonat direct lui Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, a dus la acuzații concrete pentru câțiva dintre foști membri ai staffului lui Trump. „Aș putea să-i concediez pe toți chiar acum, dar nu vreau să o opresc (ancheta - n.r.) fiindcă politic nu îmi place să o opresc", a declarat Trump, potrivit Agerpres.

În locul lui Sessions, Trump l-a numit pe șeful de cabinet al acestuia, Matthew Whitaker. Trump afirmase cu câteva ore înainte că nu vor avea loc schimbări „monumentale” în administrație după alegerile parlamentare parțiale, în urma cărora republicanii au pierdut majoritatea în Camera Reprezentanților.

Dar tot președintele anunțase anterior că nu îl va demite pe Sessions înainte de alegeri, evitând să comenteze asupra viitorului procurorului general.