Foștii președinți ar primi pedeapsa necesară, dar din motive greșite, apreciază publicația braziliană Folha Online.

Al Capone a fost un gangster. A fost implicat în multiple activități infracționale, inclusiv în asasinate, dar a fost arestat pentru evaziune fiscală. Doar acest lucru a putut fi dovedit împotriva lui.

Cazul lui Al Capone are ceva paradoxal. Arestarea lui a fost ceea ce trebuia făcut, dar a fost încarcerat din motive greșite. Pedeapsa are două funcții principale. Prima este că scoate infractorul din circulație. Din acest punct de vedere, delictul pentru care banditul este arestat nu prea contează. Societatea devine mai sigură prin închiderea lui.

Dar pedeapsa are și o funcție de descurajare. Atunci când este aplicată, societatea le semnalează membrilor săi că nu trebuie să imite pașii infractorului. Aici, motivele devin mai importante, întrucât, pentru ca efectul de exemplu să se materializeze așa cum trebuie, trebuie să existe o coerență maximă între comportamentul pe care dorește să-l reprime și sancțiune.

Într-un exemplu practic, ce lecție i-ați da copilului dumneavoastră pornind de la cazul lui Al Capone? Să nu ucizi pe nimeni pentru a nu fi arestat pentru evaziune fiscală? Cam confuz, nu-i așa? Desigur, ai putea fi mai cinic și să-i spui copilului tău că trebuie să fie cuminte, altfel statul va găsi o modalitate de a-l aduce pe linie. Mesajul care ar rezulta de aici, însă, nu ar fi tocmai pro-social. Ar avea chiar un ton de sentință.

Fac aceste observații referitor la Trump și Bolsonaro. Americanul a devenit inculpat într-un caz confuz de contabilitate de campanie, iar brazilianului i-ar putea fi anulate în curând drepturile politice pentru infracțiuni electorale. Având în vedere că o eventuală revenire la putere a celor doi ar fi foarte rea pentru democrație, nu critic aceste procese.

Dar nu se poate să nu observăm că, întrucât aceștia au comis infracțiuni mult mai mari, precum o tentativă de lovitură de stat, o eventuală condamnare pentru aceste delicte minore ar lăsa să plutească un gust de Al Capone. Ar primi o pedeapsă necesară, dar din motive greșite, notează editorialistul Hélio Schwartsman.

Sursa: RADOR