Tensiunile dintre Statele Unite și Coreea de Nord au ajuns la cel mai serios schimb de amenințări de până acum, săptămâna aceasta, când Donald Trump s-a arătat dispus să facă orice pentru a-și apăra țara.

Președintele american a amenințat, marți, că va dezlănțui "focul și furia" împotriva Coreei de Nord dacă aceasta ar pune în pericol Statele Unite, deoarece tensiunile cu statul armat izolat și sărăcit au escaladat probabil cea mai serioasă provocare de politică externă a administrației sale.

Într-un limbaj amenințător care a evocat scenariul unui schimb nuclear, Trump a căutat să descurajeze Coreea de Nord de orice acțiuni care i-ar pune pe americani în pericol, dar nu a menționat care ar fi, exact, picătura care va umple paharul. Oficialii administrației au declarat, însă, că au pus pe masa președintelui inclusiv posibilitatea unei lovituri militare preventive.

"Coreea de Nord ar face bine să nu mai amenințe Statele Unite. Vor fi întâmpinați cu foc și furie așa cum lumea nu a mai văzut până acum", a amenințat Donald Trump, care consideră că liderul de la Phenian, Kim Jong-un, "a fost amenințător dincolo de normal".


Câteva ore mai târziu, Coreea de Nord a avertizat că ia în considerare o lovitură care ar crea un incendiu în jurul Guamului, insula din vestul Pacificului unde operează o bază importantă a Forțelor Aeriene ale Statelor Unite. De altfel, în ultimele luni, și bombardierele strategice americane de la baza aeriană din Guam au zburat peste Peninsula Coreeană într-un spectacol de forță, reamintește New York Times.

"Doar SUA vor avea opțiunea de "război preventiv" așa cum o numesc ei? (...) Este un vis pentru Statele Unite să creadă că continentul său este un imperiu invulnerabil ceresc (...) Statele Unite ar trebui să fie conștiente că rachetele balistice ale Forței Strategice din cadrul Armatei Poporului Corean (KPA) sunt într-o așteptare constantă, îndreptate spre Oceanul Pacific și acordă o atenție deosebită unghiului lor de azimut pentru lansare", se arată într-un comunicat al armatei.

Comentariile lui Trump au depășit limbajul ferm, dar măsurat preferat de obicei de către președinții americani vizavi de Coreea de Nord și a părut chiar a fi un ecou al cuvintelor belicose folosite de Kim Jong-un. Indiferent dacă mesajul a fost un bluf sau o expresie autentică a intenției, ea a avut efecte aproape instantaneu asupra ecuației diplomatice dintr-una dintre cele mai periculoase regiuni ale lumii, notează New York Times.

Suporterii președintelui american au sugerat că Trump încearcă să-i atragă atenția lui Kim Jong-un într-un mod pe care l-ar înțelege liderul nord-coreean, în timp ce criticii și-au exprimat îngrijorarea că acesta ar putea să se poticnească într-un război cu consecințe devastatoare.

Totuși, miercuri, guvernatorul din Guam, Eddie Baza Calvo, a dat asigurări că administrația lui a ținut legătura cu Casa Albă și cu comandanții militari din SUA și că nu există "nicio schimbare în nivelul de amenințare care rezultă din evenimentele din Coreea de Nord".

Phenianul și-a accelerat progresul în ceea ce privește rachetele nucleare, odată cu preluarea mandatului de președinte de către Donald Trump, care a promis că nu va permite acest lucru. Luna trecuta, țara lui Kim Jong-un a testat pentru prima dată o rachetă balistică intercontinentală care ar putea ajunge pe teritoriul Statele Unite.

Washington Post a scris marți că agențiile americane de informații au ajuns la concluzia că Phenianul a reușit să miniaturizeze o încărcătură nucleară suficient pentru a fi montată pe o rachetă intercontinentală. Și guvernul japonez a declarat, de asemenea, marți, într-o evaluare anuală a amenințărilor că "este posibil ca Coreea de Nord să fi realizat deja miniaturizarea armelor nucleare și a obținut focoase nucleare".

Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în weekend, în unanimitate, o nouă rezoluție privind sancțiunile împotriva Coreei de Nord, a opta de când țara comunistă a efectuat primul său test nuclear în 2006. Autorii rezoluției au declarat că noile sancțiuni ar reduce veniturile slabe ale exporturilor din Coreea de Nord cu aproximativ o treime, împiedicându-i capacitatea de a strânge bani pentru programele de arme.

Sancțiunile mai interzic importul de cărbune, fier, minereu de fier, plumb, minereu de plumb și fructe de mare din Coreea de Nord. De asemenea, le interzice națiunilor membre ale Națiunilor Unite să mai găzduiască orice lucrători din Coreea de Nord în plus față de nivelul actual. Washingtonul a numit restricțiile ca fiind "cel mai strict set de sancțiuni pentru orice țară".

De altfel, Donald Trump, a felicitat țările lumii care au luat deja o poziție vizavi de programul balistic și nuclear al regimului de la Phenian, la doar câteva zile după sancțiunile ONU.

"După mulți ani de eșec, țările lumii s-au unit pentru a se adresa pericolelor reprezentate de Coreea de Nord. Trebuie să fim duri și decisivi", a scris președintele american pe Twitter.

Permisiune de la Dumnezeu

Răspunsul lui Trump seamănă cu tipul de limbaj pe care nord-coreenii l-au folosit în trecut. În ultimii ani, oficialii nord-coreeni și agenția de știri guvernamentală au avertizat în repetate rânduri Statele Unite și Coreea de Sud în legătură cu un atac preventiv, cu o frază favorită: "mare de foc". New York Times reamintește că, la un moment dat, Coreea de Nord a promis că "totul va fi redus la cenușă și flăcări în momentul declanșării primului atac", dar și că va "transforma Washingtonul, cetatea imperialiștilor americani și cuibul răului, și adepții săi, într-o mare de foc".

Chiar și în această săptămână, după votul Organizației Națiunilor Unite, ziarul național Rodong Sinmun, scria că: "În ziua în care Statele Unite îndrăznesc să ne tachineze națiunea cu o armă nucleară și cu sancțiuni vor fi catapultate într-o mare a focului".

Războiul focului anunțat atât de Statele Unite, cât și de Coreea de Nord pare să aibă chiar aprobarea lui Dumnezeu, potrivit pastorului Robert Jeffress, unul dintre consilierii evanghelici ai lui Donald Trump.

"Când vine vorba de modul în care ar trebui să reacționăm față cu cei care fac răul, Biblia, în Epistola către Romani, este foarte clară: Dumnezeu i-a înzestrat pe conducători cu toată puterea de a folosi orice mijloace necesare - inclusiv războiul - pentru a opri răul", a spus Jeffress.

"În cazul Coreei de Nord, Dumnezeu i-a dat autoritate lui Trump să-l distrugă pe Kim Jong-Un", a continuat acesta.

Pastorul lui Trump spune că versetul biblic Romani 13 oferă autorităților soluția pentru a se ocupa de răufăcători, "dă guvernului autoritatea de a face orice, fie că este vorba de asasinat, de pedeapsa capitală ... ​​pentru a opri acțiunile răufăcătorilor precum Kim Jong-Un".

Odată cu începerea schimbului de amenințări dure între Statele Unite și Coreea de Nord, dar și cu aplicarea sancțiunilor ONU, pe care Phenianul le consideră a fi "un complot american furios de a izola și a sugruma Coreea de Nord", o așezare la masa negocierilor pare a fi tot mai imposibilă. Mai ales că aceasta a fost condiționată, zilele trecute, de secretarul de stat american, Rex Tillerson, de renunțarea la testele cu rachete balistice de către regimul dictatorului Kim Jong-Un, iar, la scurt timp regimul nord-coreean a afirmat că noile sancțiuni nu-l vor forța să negocieze cu privire la programul nuclear sau limitarea ambițiilor nucleare, care reprezintă acum o amenințare și pentru Statele Unite.