Președintele Donald Trump a anunțat o reducere a trupelor americane staționate în Germania. El a acuzat Berlinul că nu și-a îndeplinit obligațiile în privința contribuției la bugetul NATO și că a tratat ”incorect” SUA în privința comerțului.

Președintele american, Donald Trump, a anunțat luni, la Casa Albă, că reduce numărul soldaților americani staționați în Germania, din cauză că Berlinul este "restanțier" la plățile către NATO, relatează Deutsche Welle.

Numărul soldaților va fi redus la 25.000, a declarat Donald Trump, adăugând că trupele din Germania presupun un "cost extraordinar pentru SUA".

În prezent, în Germania se află circa 35.000 de soldați americani.

Trump a susținut că Germania nu-și respectă angajamentele privind alocarea a 2% din PIB pentru apărare. 

Statele membre NATO s-au angajat să ajungă la 2% din PIB pentru apărare până în 2024. Germania a anunțat că poate atinge această țintă abia în 2031.

Trump reproșează de mult timp aliaților din NATO că nu alocă suficiente resurse pentru apărare și pentru staționarea trupelor americane pe teritoriile lor, arătând cu degetul în special către Germania.

Până când Berlinul nu alocă 2% pentru apărare, SUA își reduc prezența pe teritoriul german.

Totodată, președintele american a acuzat Germania că a tratat incorect Statele Unite în ceea ce privește comerțul. "Așa că, dacă facem rău comerțului, facem rău și NATO", a afirmat Trump, acuzând și alte țări că profită de SUA.

Presa americană a dezvăluit la începutul lunii intenția lui Trump de a retrage trupe din Germania. Informația a produs rumoare printre politicienii germani, ministrul de externe Heiko Maas apreciind că relațiile bilaterale au devenit "complicate" de la venirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Ambasadorul german în SUA, Emily Haber, a declarat că trupele americane se află în Europa pentru a apăra securitatea transatlantică și pentru a ajuta SUA să-și proiecteze puterea globală în Africa și Asia. 

Anunțul lui Trump a fost criticat și de congressmeni americani, inclusiv republicani.

"Amenințarea reprezentată de Rusia nu s-a diminuat și credem că semnalul unui angajament slăbit al SUA față de NATO va încuraja agresiunea rusească", i-a scris lui Trump congressmanul republican Mac Thornberry (Texas). Scrisoarea e semnată de mai mulți membri ai Congresului.  

Senatorul democrat Jack Reed l-a acuzat pe liderul de la Casa Albă că decizia sa reprezintă ”o altă favoare” făcută președintelui rus Vladimir Putin.