Fără a menționa încercarea Congresului de a-l suspenda, Donald Trump s-a lăudat cu respectarea promisiunilor în discursul privind Starea Uniunii susținut chiar în fața congresmenilor care îi analizează activitatea în aceste zile.

Cu o zi înainte ca Senatul american să îl achite, cel mai probabil, președintele american și-a evaluat singur activitatea în cei trei ani de când ocupă fotoliul din Biroul Oval al Casei Albe.

„Spre deosebire de atâția alții dinaintea mea, eu îmi respect promisiunile”, a spus Trump, întrerupt fără încetare de ovațiile în picioare ale republicanilor, care au scandat "USA, USA", în timp ce în cealaltă jumătate a hemiciclului opoziția democrată a rămas așezată și tăcută, scrie Agerpres.

Donald Trump traversează o perioadă bună, iar achitarea sa care se profilează miercuri de către Senat va marca epilogul unui proceduri de destituire de cinci luni care nu a afectat o bază electorală mereu fidelă. Mai mult, liderul de la Casa Albă are mari șanse să câștige un al doilea mandat în alegerile de la finalul anului, dat fiind că, potrivit ultimului sondaj al Institutului Gallup, miliardarul republican are o cotă de încredere de 49%, scorul său cel mai ridicat de la instalarea la Casa Albă, în ianuarie 2017.

El a pus însă accentul pe „marea reușită economică” a SUA, vorbind de un „boom al gulerelor albastre”, amintind de perioada de prosperitate economică din ultimii trei ani și de cifrele reduse ale șomajului. „Strategia noastră a funcționat”, a spus el, evocând acordurile comerciale cu China, Canada și Mexic, după ce și-a început discursul despre Starea Uniunii afirmând că „în urmă cu trei ani am lansat marea revenire americană”, menționează presa internațională.

„Dușmanii Americii sunt pe fugă... Averile Americii sunt în creștere”, a afirmat el în fața Congresului.

„Anii de declin economic s-au terminat”, a adăugat apoi.

Donald Trump a vorbit despre el în contrast în special cu fosta administrație democrată a lui Barack Obama, criticând la un moment dat „politicile economice eșuate ale administrației precedente”.

„Spre deosebire de predecesorii mei, eu îmi respect promisiunile”, a declarat președintele SUA în discursul său privind Starea Uniunii. 

Trump a trecut rapid prin confruntarea sa cu Iran și planul de pace israeliano-palestinian, înainte de a-și reafirma dorința de „a readuce acasă” la termen soldații americani din Afganistan, unde, a spus el, armata SUA nu poate avea rolul de „menținere a ordinii”.

În niciun moment cuvântul „impeachment” nu a fost pronunțat. Președintele, pe care numeroși republicani îl invită să întoarcă repede această pagină, a ignorat acest punct, la fel ca și predecesorul său democrat Bill Clinton în discursul său anual din 1999.

Însă umbra procesului de impeachment, care a marcat o ruptură definitivă între trumpiști și democrați, a planat asupra hemiciclului, notează France Presse.

Aleșii opoziției s-au abținut cel mai adesea să aplaude discursul lui Trump, spre deosebire de precedentele discursuri privind Starea Uniunii.

De altfel, șefa democrată a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a clătinat de mai multe ori din cap pentru a-și exprima dezaprobarea în timpul discursului, iar la final a rupt ostentativ o copie a discursului lui Trump.

În momentul în care președintele american tocmai își termina discursul privind Starea Uniunii, Nancy Pelosi care se afla, conform tradiției, în picioare în spatele lui alături de vicepreședintele Mike Pence, a luat ostentativ documentul aflat în fața ei și l-a rupt.

La ieșire, întrebată de un jurnalist de ce a făcut acest gest, ea a răspuns enigmatic. „Pentru că era lucrul cel mai politicos pe care îl puteam face, comparativ cu alternativele”.

Democrații cer destituirea celui de al 45-lea președinte american pentru că a încercat să forțeze Ucraina să ancheteze asupra unui posibil adversar în alegerile prezidențiale, Joe Biden, înghețând un ajutor militar crucial pentru această țară în război.

Pus sub acuzare în decembrie de Camera Reprezentanților dominată de democrați, Donald Trump știe că poate conta miercuri pe susținerea a 53 de senatori republicani. Ori Constituția impune o majoritate de două treimi (67 de senatori din 100) pentru a-l declara vinovat.