Trump: Sunt un mare fan al președintelui Erdogan
În timp ce relațiile SUA-Turcia sunt destul de tensionate, Donald Trump spune că e prieten cu Recep Tayyip Erdogan. "Suntem prieteni de mult timp, aproape din prima zi", a declarat Trump, care l-a primit miercuri pe omologul turc la Casa Albă.
În cadrul unei conferinței de presă la Casa Albă, președintele american, Donald Trump, și-a lăudat oaspetele: "Sunt un mare fan al președintelui, avem o relație grozavă". Trump a declarat că Turcia este un partener strategic important pentru SUA, iar relațiile comerciale au un mare potențial.
În realitate, relația dintre SUA și Turcia este în prezent încordată din mai multe motive: achiziția de către Ankara a unui sistem rusesc de apărare antirachetă, rezoluția SUA privind recunoașterea genocidului armean și ofensiva militară din nordul Siriei, notează Spiegel Online.
În ceea ce privește neînțelegerile privind sistemul rusesc S-400, după întrevederea cu Erdogan, Trump și-a exprimat speranța că situația va fi rezolvată. Discuții pe această temă au fost și ele vor continua, a mai spus liderul de la Casa Albă, în timp ce Erdogan a precizat că problemele pot fi rezolvate doar prin dialog.
SUA au fost deranjate de faptul că Turcia a decis să cumpere sisteme antirachetă din Rusia, întrucât se teme că Moscova ar putea obține date despre avioanele F-35. Ankara a fost partener în construcția avioanelor de luptă și a dorit să cumpere numeroase aeronave. După achiziționarea sistemului rusesc de apărare împotriva rachetelor, SUA au exclus Turcia din programul F-35.
O altă problemă în relațiile bilaterale e rezoluția privind genocidul armean votată recent de Camera Reprezentanților. Erdogan a reafirmat miercuri că rezoluția aruncă o "umbră" asupra relațiilor Turciei cu SUA.
Camera Reprezentanților a adoptat o rezoluție la sfârșitul lunii trecute, prin care SUA recunosc genocidul armean și condamnă uciderea de 1,5 milioane de armeni de către Imperiul Otoman.
În schimb, Turcia, succesoare a Imperiului Otoman, susține că au fost uciși între 300.000 și 500.000 de armeni în timpul Primului Război Mondial și regretă masacrul, dar respinge clasificarea lui drept genocid.
Ofensiva militară turcă din nordul Siriei în urmă cu o lună a agravat și mai mult tensiunile dintre Washington și Ankara. Acțiunea forțelor armate turce împotriva milițiilor kurde, principalul aliat al SUA în lupta împotriva Statului Islamic, a provocat nemulțumire în SUA, chiar dacă decizia lui Trump de a retrage trupele americane din regiune a facilitat ofensiva turcă. Ulterior, președintele american a criticat acțiunile turce în nordul Siriei, dar kurzii și credibilitatea SUA au avut de suferit.
Comentarii