Într-un discurs lung, dar sărac în detalii și anunțuri concrete, președintele american Donald Trump a adoptat un ton conciliant privind situația internă, dar a fost mult mai virulent când s-a referit la amenințările externe.

În fața celor două Camere ale Congresului reunite în ședință solemnă, Trump a lansat marți seară un apel la unitate la finalul primului său an la putere care a divizat profund națiunea, comentează agențiile de presă.

„Împreună, să construim o Americă sigură, puternică și mândră”, a lansat el în primul său discurs despre „Starea Națiunii”, scrie Agerpres.

Într-un discurs de 80 de minute, sărac în detalii sau anunțuri, liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privința anumitor subiecte, lansând și un apel la unitate internă, după ce a fost acuzat în repetate rânduri că discursurile sale sunt mai degrabă divizive. „În această seară, vreau să vă vorbesc despre tipul de țară care vom deveni. Noi toți, împreună, ca o singură echipă, un singur popor și o singură familie americană”, a afirmat președintele.

Donald Trump s-a ferit să își critice direct adversarii, ba chiar a încercat să lanseze piste de cooperare cu democrații, pe subiectele sale preferate, de la imigrație la investițiile în infrastructură. Trump a cerut Congresului să sprijine un plan de investiții în valoare de cel puțin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura din Statele Unite, una dintre promisiunile sale de campanie.

Loteria Vizelor încetează

Șeful administrației de la Washington și-a reiterat dorința de a înăspri politica de imigrație, susținând că locurile de muncă și salariile americanilor au fost afectate și blamând, din nou, imigrația pentru probleme precum terorismul, traficul de droguri sau criminalitatea.

Unul dintre pilonii care vor sta la baza reformei din domeniul imigrației vizează încetarea programului loteria vizelor, a explicat Trump.


Rivalele China și Rusia

Mutând obiectivele spre exterior, Trump a vorbit de „rivalele” Statelor Unite precum China și Rusia care amenință „interesele, economia și valorile noastre”, notează Mediafax.

„Pe măsură ce reconstruim puterea și încrederea Americii acasă, de asemenea, ne redobândim puterea și poziția în afara granițelor. În întreaga lume, ne confruntăm cu regimuri necinstite, cu grupări teroriste și cu rivali precum China și Rusia, care reprezintă provocări pentru interesele, economia și valorile noastre”, a spus Trump.

 

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să ne modernizăm și să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, ci să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune. Probabil că într-o zi va fi un moment magic în care țările din lume să se adune și să elimine armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”.

Dictatura coruptă din Iran și cea crudă din Coreea de Nord

Într-o aluzie la manifestațiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că țara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea”, a subliniat Trump, cerând în același timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian” pe care l-a criticat constant.

Pe de altă parte, președintele american a avertizat împotriva „bunăvoinței și concesiilor” în fața amenințării nucleare nord-coreene și a promis că nu va repeta „erorile administrațiilor precedente”.

„Niciun regim nu și-a oprimat proprii cetățeni” atât de „brutal ca dictatura crudă din Coreea de Nord”, a mai spus Donald Trump.

„Periculoasa preocupare pentru rachete nucleare a Coreii de Nord ar putea foarte curând să ne amenințe teritoriul. Ducem o campanie de presiune maximă pentru a evita să se întâmple asta”.

Trump a mai vorbit și despre războiul contra ISIS, spunînd că SUA vor continua să lupte pentru eliminarea completă a teroriștilor, și a anunțat că nu va închide închisoarea de la Guantanamo Bay.