Într-un discurs lung, dar sărac în detalii și anunțuri concrete, președintele american Donald Trump a adoptat un ton conciliant privind situația internă, dar a fost mult mai virulent când s-a referit la amenințările externe.

În faţa celor două Camere ale Congresului reunite în şedinţă solemnă, Trump a lansat marţi seară un apel la unitate la finalul primului său an la putere care a divizat profund națiunea, comentează agențiile de presă.

„Împreună, să construim o Americă sigură, puternică şi mândră”, a lansat el în primul său discurs despre „Starea Naţiunii”, scrie Agerpres.

Într-un discurs de 80 de minute, sărac în detalii sau anunţuri, liderul de la Casa Albă a adoptat un ton mai conciliant în privinţa anumitor subiecte, lansând și un apel la unitate internă, după ce a fost acuzat în repetate rânduri că discursurile sale sunt mai degrabă divizive. „În această seară, vreau să vă vorbesc despre tipul de ţară care vom deveni. Noi toţi, împreună, ca o singură echipă, un singur popor şi o singură familie americană”, a afirmat preşedintele.

Donald Trump s-a ferit să îşi critice direct adversarii, ba chiar a încercat să lanseze piste de cooperare cu democraţii, pe subiectele sale preferate, de la imigraţie la investițiile în infrastructură. Trump a cerut Congresului să sprijine un plan de investiţii în valoare de cel puţin 1.500 de miliarde de dolari pentru a dezvolta infrastructura din Statele Unite, una dintre promisiunile sale de campanie.

Loteria Vizelor încetează

Șeful administrației de la Washington și-a reiterat dorinţa de a înăspri politica de imigraţie, susținând că locurile de muncă și salariile americanilor au fost afectate și blamând, din nou, imigrația pentru probleme precum terorismul, traficul de droguri sau criminalitatea.

Unul dintre pilonii care vor sta la baza reformei din domeniul imigraţiei vizează încetarea programului loteria vizelor, a explicat Trump.


Rivalele China și Rusia

Mutând obiectivele spre exterior, Trump a vorbit de „rivalele” Statelor Unite precum China şi Rusia care ameninţă „interesele, economia şi valorile noastre”, notează Mediafax.

„Pe măsură ce reconstruim puterea şi încrederea Americii acasă, de asemenea, ne redobândim puterea şi poziţia în afara graniţelor. În întreaga lume, ne confruntăm cu regimuri necinstite, cu grupări teroriste şi cu rivali precum China şi Rusia, care reprezintă provocări pentru interesele, economia şi valorile noastre”, a spus Trump.

 

„Ca parte a apărării noastre, trebuie să ne modernizăm şi să reconstruim arsenalul nuclear. Sperăm să nu îl folosim niciodată, ci să îl facem atât de puternic încât să descurajeze orice act de agresiune. Probabil că într-o zi va fi un moment magic în care ţările din lume să se adune şi să elimine armele nucleare. Din păcate, nu am ajuns în acel moment”.

Dictatura coruptă din Iran și cea crudă din Coreea de Nord

Într-o aluzie la manifestaţiile care au zguduit recent Republica Islamică, liderul de la Casa Albă a afirmat că ţara sa este „alături de poporul iranian în lupta sa curajoasă pentru libertate”.

„Atunci când poporul iranian s-a ridicat împotriva crimelor dictaturii lor corupte, nu am păstrat tăcerea”, a subliniat Trump, cerând în acelaşi timp Congresului „să rezolve probleme fundamentale ale acordului dezastruos privind programul nuclear iranian” pe care l-a criticat constant.

Pe de altă parte, preşedintele american a avertizat împotriva „bunăvoinţei şi concesiilor” în faţa ameninţării nucleare nord-coreene şi a promis că nu va repeta „erorile administraţiilor precedente”.

„Niciun regim nu şi-a oprimat proprii cetăţeni” atât de „brutal ca dictatura crudă din Coreea de Nord”, a mai spus Donald Trump.

„Periculoasa preocupare pentru rachete nucleare a Coreii de Nord ar putea foarte curând să ne ameninţe teritoriul. Ducem o campanie de presiune maximă pentru a evita să se întâmple asta”.

Trump a mai vorbit și despre războiul contra ISIS, spunînd că SUA vor continua să lupte pentru eliminarea completă a teroriștilor, și a anunțat că nu va închide închisoarea de la Guantanamo Bay.