Casa Albă a confirmat că Donald Trump a plătit în 2005 un impozit de 38 de milioane de dolari pentru un venit de 150 de milioane de dolari.

O secțiune a declarației fiscale obținute de postul de televiziune MSNBC arată că peste 80% din impozitul plătit fiscului în acel an a fost provocat de o taxă pe care Trump a anunțat că vrea să o anuleze, scrie The Guardian.

Taxa minimă alternativă (alternative minimum tax - AMT), care a fost introdusă de autorități pentru a se asigura că persoanele foarte bogate plătesc o cotă echitabilă, a reprezentat 31 milioane de dolari din totalul impozitelor plătite de actualul președinte al SUA, în timp ce impozitul obișnuit datorat s-a ridicat la numai 5,3 milioane de dolari în 2005.

Donald Trump a promis în campania ce a precedat alegerile din noiembrie că elimina acest impozit, cu alte cuvinte a militat pentru o schimbare legislativă de care ar putea beneficia direct, comentează The Guardian. 

Trump a refuzat în mod repetat să respecte una din cele mai importante tradiții din timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, care le cere candidaților să-și publice declarațiile fiscale și a evitat să facă asta chiar și după învestirea sa la Casa Albă.

Înainte ca moderatoarea MSNBC Rachel Maddow să dezvăluie documentele, Casa Albă a emis o declarație în care acuză rețeaua de televiziune că încalcă legea prin „furtul și publicarea” unor documente fiscale, care sunt mai vechi de un deceniu.

 

Astfel, stafful lui Trump a confirmat că documentele sunt reale, demonstrând că miliardarul a plătit, practic, un impozit de 25% din venitul anual, chiar dacă își dedusese o pierdere de 100 de milioane de dolari.

 

„Înainte de a fi ales președinte, Donald Trump a fost unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din lume (...) și a plătit 38 de milioane de dolari chiar și după includerea unei deprecieri de amploare a construcțiilor deținute”,

, se arată în comunicatul emis de Casa Albă. 

Jurnaliștii NY Times au dezvăluit în octombrie că miliardarul republican a raportat pierderi de 916 milioane de dolari pe o declarație fiscală din 1995. Aceste pierderi i-ar fi permis miliardarului să evite plata taxelor federale pentru o perioadă de 18 ani, adică până în 2013. 

Însă, Washington Post a scris anul trecut că președintele republican nu a plătit taxe federale pentru cel puțin doi ani la sfârșitul anilor '70, notează news.ro.

Donald Trump a susținut anterior că nu are de gând să-și publice declarațiile fiscale, întrucât acestea fac parte dintr-un audit condus de IRS.