Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acestui acordul semnat în anul 1987.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri.

Donald Trump susține că Rusia a încălcat acest tratat, dar administrația lui Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului, transmite Mediafax.

În replică, Moscova a anunțat că va lua o decizie privind tratatul pe baza unei analize concrete, nu pe o reacție emoțională.

„Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie”, a spus Donald Trump la un eveniment electoral desfășurat în statul Nevada, adăugând că Rusia încalcă de mai mulți ani tratatul.

„Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a spus liderul de la Casa Albă.

Oficialii americani insistă că Administrația de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acțiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administrația SUA vrea să renunțe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziției în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acțiune.

„Acesta va fi un pas foarte periculos care, sunt sigur, nu va fi înțeles de comunitatea internațională și chiar va atrage serioase critici”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Federației Ruse, Serghei Riabkov, pentru TASS.

Potrivit lui Riabkov, reacția din partea Rusiei la decizia lui Trump de a retrage SUA din tratat nu se va baza pe porniri emoționale, ci pe o analiză concretă a situației. El a acuzat „încercările SUA de a obține prin șantaj de la Moscova anumite concesii, mai ales în probleme de securitate internațională” și a opinat că existența acestui tratat „încurcă planurile SUA privind o dominație totală”.

Totodată, Riabkov și-a exprimat speranța că John Bolton, consilierul președintelui american pentru securitate națională, care va sosi duminică într-o vizită la Moscova, va explica planurile Washingtonului cu privire la Tratatul INF.

Potrivit presei internaționale, Bolton a fost principalul promotor al ieșirii SUA din acest tratat.

Reacția comunității internaționale nu s-a lăsat așteptată. A fost „o decizie dezastruoasă a președintelui Trump să renunțe la tratatul INF”, a apreciat Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin, într-o postare pe Twitter.

„Vom continua să acționăm în vederea dezarmării nucleare”, a mai scris el, adăugând că și Rusia trebuie să continue să-și onoreze obligațiile. „Europa trebuie să prevină acum o creștere a numărului de rachete cu rază medie de acțiune”, a mai avertizat oficialul german.