Donald Trump a anunțat retragerea Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), acuzând Rusia de încălcarea acestui acordul semnat în anul 1987.

Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri.

Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest tratat, dar administraţia lui Vladimir Putin a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului, transmite Mediafax.

În replică, Moscova a anunțat că va lua o decizie privind tratatul pe baza unei analize concrete, nu pe o reacție emoțională.

„Statele Unite nu vor permite Rusiei să producă armament în timp ce noi nu avem voie”, a spus Donald Trump la un eveniment electoral desfăşurat în statul Nevada, adăugând că Rusia încalcă de mai mulți ani tratatul.

„Vom încheia acest acord, ne vom retrage. Vom dezvolta armament de acest gen”, a spus liderul de la Casa Albă.

Oficialii americani insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare.

Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

„Acesta va fi un pas foarte periculos care, sunt sigur, nu va fi înţeles de comunitatea internaţională şi chiar va atrage serioase critici”, a declarat ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Riabkov, pentru TASS.

Potrivit lui Riabkov, reacţia din partea Rusiei la decizia lui Trump de a retrage SUA din tratat nu se va baza pe porniri emoţionale, ci pe o analiză concretă a situaţiei. El a acuzat „încercările SUA de a obţine prin şantaj de la Moscova anumite concesii, mai ales în probleme de securitate internaţională” şi a opinat că existenţa acestui tratat „încurcă planurile SUA privind o dominaţie totală”.

Totodată, Riabkov şi-a exprimat speranţa că John Bolton, consilierul preşedintelui american pentru securitate naţională, care va sosi duminică într-o vizită la Moscova, va explica planurile Washingtonului cu privire la Tratatul INF.

Potrivit presei internaționale, Bolton a fost principalul promotor al ieșirii SUA din acest tratat.

Reacția comunității internaționale nu s-a lăsat așteptată. A fost „o decizie dezastruoasă a preşedintelui Trump să renunţe la tratatul INF”, a apreciat Niels Annen, ministru de stat în Ministerul de Externe de la Berlin, într-o postare pe Twitter.

„Vom continua să acţionăm în vederea dezarmării nucleare”, a mai scris el, adăugând că şi Rusia trebuie să continue să-şi onoreze obligaţiile. „Europa trebuie să prevină acum o creştere a numărului de rachete cu rază medie de acţiune”, a mai avertizat oficialul german.