Președintele american Donald Trump a semnat joi un ordin executiv ce vizează limitarea protecției rețelelor sociale și limitarea libertății de care beneficiază acestea în gestionarea conținutului publicat.

Decizia a fost luată după ce Twitter a adăugat marți opțiunea "fact-checking" la două mesaje ale președintelui Donald Trump care susținea că votul prin corespondență este ”în mod semnificativ fraudulos".

"Suntem aici pentru a apăra libertatea de exprimare în fața unuia din cele mai grave pericole care există", a declarat Donald Trump în Biroul Oval al Casei Albe în timp ce semna ordinul. 

Rețelele de social media au o "putere necontrolată" de a cenzura și a restricționa informațiile pe platformele lor, a susținut liderul de la Casa Albă, acuzând în mod special Twitter că nu se comportă ca o "platformă neutră".

Ordinul executiv își propune să schimbe actuala interpretare a unei legi din 1996, care protejează platformele de socializare, ce nu pot fi făcute răspunzătoare pentru conținutul publicat pe site-urile lor, a declarat procurorul general Bill Barr, apreciind că rețelele de socializare au devenit ”editori”.  

”Republicanii au sentimentul că platformele de rețele sociale cenzurează total vocile conservatoare. Le vom reglementa sever sau le vom închide, pentru a nu permite ca un astfel de lucru să se producă”, a scris înainte de semnarea ordinului Donald Trump pe Twitter, rețeaua sa favorită pentru transmiterea mesajelor. 

Ordinul semnat joi ar putea fi punctul de plecare al unei lungi bătălii în justiție.

Cele mai mari rețele de socializare, Facebook și Twitter, au abordări diferite în ceea ce privește politica de fact checking. 

În două interviuri, pentru CNBC și Fox News, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a declarat că Facebook și alte platforme n-ar trebui să se erijeze în ”arbitri ai adevărului”.

El a mai spus că n-ar trebui ca rețelele să verifice declarațiile politicienilor. 

”Cred că, în general, trebuie să permitem existența cât mai multor voci posibile, și să acordăm un respect special discursului politic”, a Zuckerberg, adăugând că Facebook a impus limite în privința propagării informațiilor medicale false, suprimării votului sau înșelătoriilor.

Câteva ore mai târziu, Jack Dorsey, CEO Twitter, a declarat că introducerea opțiunii de fact checking nu transformă compania într-un "arbitru al adevărului".

Specialiștii consideră că ordinul ar putea fi neconstituțional, încălcând Primul Amendament care apără libertatea de conștiință, libertatea religioasă și libertatea de exprimare, în timp ce susținătorii lui Trump au sărit în apărarea deciziei președintelui.

Vineri, Donald Trump și-a continuat războiul cu Twitter, lansând un nou atac pe rețeaua socială pe care o acuză că tolerează ”minciunile și propaganda” Chinei sau a Partidului Democrat din SUA.