Rusia continuă să desfășoare trupe în apropierea Ucrainei, iar NATO discută despre o posibilă dislocare de trupe în Bulgaria. Ministrul apărării, Stefan Janev, nu dorește acest lucru. Și România e luată în calcul.

Potrivit guvernului bulgar, mișcările de trupe rusești de la granița cu Ucraina nu sunt deocamdată un motiv pentru a staționa militari NATO în Bulgaria. Janev a scris marți pe Facebook că nu există circumstanțe necesare care să justifice decizia de a staționa trupe suplimentare NATO pe teritoriul bulgar.

Rusia își continuă între timp mișcările de trupe către granița cu Ucraina, conform informațiilor NATO. Janev consideră însă că acțiunile Moscovei nu reprezintă momentan o amenințare directă pentru Alianța Nord-Atlantică.

El a recunoscut că NATO discută în prezent diverse opțiuni de răspuns la acțiunile Rusiei, inclusiv staționarea de trupe suplimentare în Bulgaria și România.

Publicația Der Spiegel a scris recent că generalul american Tod D. Wolters, comandantul suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), a propus recent NATO, într-o discuție virtuală cu șefii armatelor aliate, extinderea misiunii Enhanced Forward Presence (EFP) în România și Bulgaria. 

Propunerea generalului este una foarte concretă. Ca și în țările baltice și Polonia, NATO ar trebui să-și înființeze propriile contingente EFP de aproximativ 1.500 de militari în Bulgaria și România. În Polonia și statele baltice, aceste unități NATO exersează împreună cu trupele locale din 2017. 

Întrebat marți dacă a discutat cu secretarul general al NATO despre oportunitatea luării unor măsuri suplimentare de reasigurare și eventual sporire a forțelor aliate pe teritoriul României, premierul Nicolae Ciucă a declarat că este ”în analiză tot ceea ce poate să constituie pachetul de măsuri pe care Alianța poată să le asume în eventualitatea unui astfel de demers din partea Federației Ruse, dar, în continuare, împreună, ne-am exprimat convingerea că există posibilități de dialog și de a găsi soluții pașnice pentru situația concretă despre ați făcut vorbire”.

Stoltenberg: Vor exista consecințe grave dacă Rusia va mai folosi forța împotriva Ucrainei

Mai mult pe EurActiv »