"NATO va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", spune un purtător de cuvânt al Alianței, după acțiunile recente ale Rusiei în apropiere de granița cu această țară. Departamentul de Stat a cerut explicații.

În urma mai multor relatări privind mișcări ale trupelor ruse în apropiere de granița cu Ucraina și încălcările acordului de încetare a focului în Donbass, NATO avertizează Moscova în legătură cu o escaladare suplimentară a situației. ”NATO va continua să sprijine suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Rămânem vigilenți și continuăm să monitorizăm situația foarte atent”, a declarat un purtător de cuvânt al NATO pentru cotidianul german Die Welt. ”Măsurile destabilizatoare din partea Rusiei subminează toate eforturile de reducere a tensiunilor în temeiul acordului de încetare a focului din 27 iulie 2020”, a mai spus purtătorul de cuvânt.

Aliații au avut deja pe 1 aprilie un schimb de opinii asupra situației din Marea Neagră: ”Aliații împărtășesc îngrijorarea cu privire la activitățile militare pe scară largă ale Rusiei în Ucraina și în jurul acesteia. Aliații sunt, de asemenea, îngrijorați de faptul că Rusia a încălcat acordul de încetare a focului din iulie 2020, care a dus la moartea a patru soldați ucraineni săptămâna trecută", a subliniat purtătorul de cuvânt.

Și Statele Unite consideră "credibile" informațiile despre mișcările militare ruse la frontiera cu Ucraina, astfel că au cerut Moscovei să explice aceste "provocări".

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat într-un briefing de presă că SUA vor fi îngrijorate de orice eforturi ale Moscovei de a intimida Ucraina, fie că au loc pe teritoriul Rusiei sau pe cel al Ucrainei, informează Reuters, preluată de Agerpres.

Price a refuzat să spună dacă SUA cred că Rusia se pregătește să invadeze fosta republică sovietică vecină. Ulterior, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru Reuters că SUA sunt "deschise pentru implicarea cu Moscova" asupra situației, descriind drept "credibile" informațiile despre mișcările trupelor ruse de la granița Ucrainei și în Crimeea, peninsula ocupată de Rusia în 2014.

Președintele american Joe Biden a discutat vinerea trecută cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, pe care l-a asigurat de "sprijinul neclintit" în confruntarea Ucrainei cu separatiștii susținuți de Rusia. Zelenski a primit asigurări și din partea premierului britanic Boris Johnson, în cadrul unei convorbiri telefonice.

În ultimele zile, armata rusă a deplasat mii se soldați și tehnică militară la granița cu Ucraina, dar Kremlinul respinge acuzațiile, punând agravarea situației din zonă pe seama ”provocărilor repetate” ale armatei ucrainene. 

Întrebat de ce trupele rusești se deplasează de-a lungul frontierei Ucrainei în vehicule cu plăcuțe de înmatriculare acoperite și, dacă există vreo garanție că unitățile ”nu se vor pierde” în Ucraina, așa cum a fost cazul în 2014 când a început războiul din Donbas, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că manevrele nu ar trebui să provoace ”nicio îngrijorare”, relatează Unian.