Un regiment de infanterie de elită și un pluton de operatori de drone participă la exercițiile armatei americane în deșertul Mojave, informează La Razon.

Armata britanică a trimis un regiment de infanterie de elită și un pluton de operatori de drone în deșertul Mojave (California) pentru a participa la exerciții de antrenament de război, alături de trupe americane, care simulează o invazie rusă în Europa după războiul din Ucraina.

Potrivit "The Times", exercițiile fac parte din așa-numitul Proiect de convergență și au loc la baza Fort Irwin, la care au fost trimise și trupe australiene. În timp ce prima fază a simulat izbucnirea unui conflict pe o insulă din Pacific, a doua a recreat un război terestru pe Vechiul Continent, în peisaje deschise asemănătoare terenului plat al stepei ucrainene.

Toate acestea au loc într-un context de tensiuni tot mai mari în Occident cu China și Rusia. În total, au participat aproximativ 4.500 de soldați, inclusiv Rangers, un regiment de elită al armatei britanice format anul trecut.

Baza Fort Irwin - o întindere aridă de munți, platouri și tufișuri - include orașe simulate, cu minarete și moschei cu cupolă, pe care le-au pregătit în trecut soldații americani pentru războiul din Afganistan. Scenografii de la Hollywood, care au fost angajați de armata SUA, au realizat așezări realiste din placaj. În timpul războaielor din Orientul Mijlociu, vorbitori de afgană și arabă din Los Angeles au fost aduși în deșertul Mojave pentru a traduce pentru civili.

Și acum, ca semn al noilor priorități, au fost aduși pe teren vorbitori de limbă rusă pentru cărora, în plină era digitală, li s-au acordat chiar și propriile rețele de socializare – Fakebook și Twatter. În timpul exercițiilor, aceste rețele de știri false anti-occidentale au fost inundate pentru a incita demonstrații care trebuiau controlate de trupe.

Proiectul Convergence s-a concentrat asupra orașului Ujen, una dintre așezările simulate mai mici de la bază. Trupele britanice implicate proveneau din Brigada 20 de infanterie blindată, Batalionul 2 Yorks și Rangers. Purtând beretele gri, Rangers s-au testat alături de omologii americani în condiții meteorologice extreme, de la zăpadă la furtuni de praf cu temperaturi de peste 40°C.

"Acest exercițiu a arătat că putem lucra împreună cu forțele speciale ale Statelor Unite", a declarat căpitanul Ollie Dean, care a condus detașamentul de opt membri care lucrează cu al 7-lea Grup al Forțelor Speciale din SUA, pentru ziarul britanic "The Times". "Avem confirmarea că suntem la înălțime", a adăugat el.

Rangerii pot servi la identificarea țintelor înaintea principalelor unități de luptă. Regimentul are 800 de soldați, dar în cele din urmă va avea 1.000. Ei fac parte din Brigada de Operațiuni Speciale a Armatei și se antrenează cu noi tehnologii. Specialiștii în drone au folosit UAV-uri de recunoaștere cu rază lungă pentru a aduna informații despre pozițiile inamice înainte ca Zodiac, un sistem de inteligență artificială, să le ofere comandanților un "meniu" de opțiuni care sugerau cea mai bună modalitate de a distruge un obiectiv. Soldații britanici au folosit și Pumas, drone portabile cu o anvergură de 2,8 m care se lansează în aer ca o suliță.

Maiorul Andy Sawyer, care servește pe York 2, a subliniat impactul mortal pe care îl au UAV-urile în Ucraina. Ucrainenii au folosit drone ieftine pentru a dirija focul de artilerie, în timp ce rușii au atacat orașele mari cu drone kamikaze pentru a submina moralul civililor.

sursa: RADOR