Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a anunțat marți că va crește de la patru luni la un an serviciul militar obligatoriu, relatează BBC.

Decizia survine pe fondul presiunilor militare din ce în ce mai mari din partea Chinei, care consideră Taiwanul ca făcând parte din teritoriul său. Tsai Ing-wen a spus că forțele taiwaneze trebuie să devină mult mai agile și mai greu de atacat.

"Sistemul actual de instrucție militară, de patru luni, nu poate asigura trupe suficiente și instrucție eficientă care să facă față schimbării rapide a situației combatante, nu satisface necesarul de pregătire de luptă. Am decis să restabilim serviciul militar obligatoriu de un an, începând din 2024, care se va aplica tuturor bărbaților născuți după 1 ianuarie 2005", a declarat președinta taiwaneză.

Duminică, zeci de avioane de luptă chineze au intrat în așa-numita zonă de identificare de apărare aeriană a Taiwanului, Beijingul afirmând că exercițiile militare reprezintă un răspuns la ultimul ajutor militar anunțat de Statele Unite pentru Taiwan. 

Sursa: RADOR