Premierul elen Alexis Tsipras a schimbat câțiva miniștri vineri seară, înaintea unor discuții cheie cu creditorii internaționali.

Tsipras semnalează astfel că vrea să grăbească reformele cerute de Uniunea Europeană și Fondul Monetar Internațional, și că intenționează să mențină politica fiscală stabilită împreună cu creditorii, păstrându-l pe Euclid Tsakalotos ca ministru de finanțe, transmite Reuters.

Au rămas în noul guvern și ministrul de externe Nikos Kotzias și cel al apărării, Panos Kammenos.

Ministrul muncii, Giorgos Katrougalos, a preluat portofoliul de ministru adjunct pentru afaceri europene. În locul său a fost numită colaboratoarea sa apropiată, Efi Ahtsioglou, care va trebui să negocieze cu creditorii Greciei reforma pieței muncii, adaugă AFP, preluată de Agerpres.

Ca ministru al economiei a fost desemnat economistul de stânga Dimitris Papadimitriou.
Șeful biroului economic al premierului, Dimitris Liakos, fost manager al unui fond de investiții, a fost numit ministru pentru implementarea programului de redresare financiară a Greciei.
Giorgos Stathakis, fost ministru al economiei, l-a înlocuit ca ministru al energiei pe Panus Skourletis, care s-a opus deschis anumitor privatizări. Skourletis a fost mutat la ministerul de interne.

Tsipras a înființat ministere de sine-stătătoare pentru turism, unul din principalele motoare ale economiei elene, și imigrație, în contextul valului de imigranți dinspre țările din Orientul Mijlociu.

Fostul ministru de interne Yannis Mouzalas a fost numit în funcția nou înființată de ministru pentru politica migrației. Un nou minister, pentru politica digitală și media, a fost înființat și pentru Nikos Papas, fost ministru de stat, un colaborator apropiat al premierului Tsipras, deși, după cum notează AFP, justiția a invalidat proiectul său de reformă a audiovizualului.

Șeful agenției naționale pentru privatizare, Stergios Pitsiorlas, a fost numit ministru adjunct pentru dezvoltare, a mai anunțat purtătoarea de cuvânt Olga Gerovassilis.

Grecia vrea să finalizeze curând implementarea unui pachet de reforme în domeniul fiscal și în cel al muncii, pentru a se califica pentru un nou program de scutire a datoriilor externe și de cumpărare a obligațiunilor de la Banca Centrală Europeană. Un asemenea program este crucial pentru ca statul elen să-și recapete accesul pe piața obligațiunilor începând cu 2018, când actualul pachet financiar de salvare se termină.