Ucraina acuză Germania că a cedat în fața "șantajului" rusesc după ce Canada a anunțat returnarea pieselor pentru gazoductul Nord Stream 1.

Ucraina a lansat un apel Canadei pentru a anula restituirea în Germania a turbinelor gazoductului Nord Stream 1, prin care intră o mare parte din gazul natural rusesc, afirmând că ar fi o încălcare a sancțiunilor la adresa Rusiei, scrie Diario de Noticias.

Moscova susține că așteaptă sosirea pieselor, care erau în curs de întreținere, înainte de a crește livrările de gaze către Europa, fapt despre care Kievul firmă că nu este adevărat, acuzând Berlinul că a cedat în fața "șantajului" rusesc.

Pe scena războiului, cel puțin 15 persoane au fost ucise într-un atac cu rachetă asupra unei clădiri de locuințe din Ceasiv Iar.

Ministrul canadian al resurselor naturale, Jonathan Wilkinson, a anunțat sâmbătă că guvernul va emite o "autorizație revocabilă și pe termen limitat" pentru a permite restituirea turbinelor, care erau în curs de întreținere la o fabrică Siemens de la Montreal și a căror livrare fusese suspendată din cauza sancțiunilor impuse ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei. Piesele vor fi predate responsabililor germani, iar nu direct în Rusia, așa cum fusese prevăzut inițial.

Șefa diplomației, Mélanie Joly, a anunțat între timp noi sancțiuni împotriva sectoarelor petrolului și gazelor rusești.

Wilkinson a menționat că Ottawa sprijină "capacitatea Europei de a avea acces la energie fiabilă și accesibilă, în timp ce continuă să se îndepărteze de petrolul și gazele rusești". Și că "în absența livrărilor necesare de gaze naturale, economia germană se va confrunta cu dificultăți însemnate, iar germanii înșiși vor fi expuși riscului de a nu-și putea încălzi casele la iarnă".

De asemenea, Wilkinson l-a acuzat pe președintele rus, Vladimir Putin, că dorește "să semene divizări" în rândul aliaților occidentali.

Rusia declarase luna trecută că întârzierea restituirii turbinelor era motivul pentru întreruperea livrării de gaze naturale prin Nord Stream 1 către Germania, afirmând că acesta funcționează la doar 40% din capacitate. Kremlinul a declarat vineri că va spori livrările dacă turbinele vor fi restituite. Punerea în funcțiune a Nord Stream 2, care merge paralel cu 1 și care a fost finalizat anul trecut, a fost suspendată din cauza războiului.

Ministerele energiei și de externe din Ucraina, într-un comunicat comun, afirmă că apreciază acordul dintre canadieni și germani privind restituirea turbinelor drept o manipulare a sancțiunilor pentru a satisface capriciile rusești. "Acest precedent periculos contravine principiului statului de drept și va avea o singură consecință: consolidarea sentimentului de impunitate al Moscovei".

Ucrainenii susțin că Rusia ar putea continua să trimită gazele naturale convenite în Germania prin Nord Stream 1 fără turbina care se afla în Canada - trei vor fi oprite fără justificare - sau să folosească alte conducte alternative.

"Ucraina a dat explicații cuprinzătoare germanilor și canadienilor. Ambele părți au confirmat că și-au dat seama că cererea rusă nu are o bază tehnică. Cu toate acestea, decizia de a ceda cererilor nefondate ale Rusiei a fost luată oricum", au indicat aceștia.

Sursa: RADOR