Consiliul de Stat turc a revocat vineri statutul de muzeu acordat Catedralei Sfânta Sofia în 1934. La puțin timp după decizie, Recep Erdogan a semnat un decret care transformă Hagia Sofia în moschee.

Cea mai înaltă instanță administrativă din Turcia a decis că hotărârea din 1934 prin care Hagia Sophia din Istanbul a fost transformată în muzeu nu a fost legală, deschizând calea înspre transformarea Catedralei Sfânta Sofia în moschee.

Ideea a aparținut președintelui turc Tayyip Erdogan, iar o asociația a adus acest caz în atenția justiției turce, motivând că Hagia Sophia a fost proprietatea sultanului otoman Mehmed al II-lea, care a cucerit Constantinopolul în 1453 și a transformat catedrala bizantină veche de 900 de ani în moschee.

Catedrala, construită în secolul al VI-lea, face parte din patrimoniul UNESCO.

Patriarhul ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, liderul spiritual al creștinilor ortodocși din întreaga lume, a declarat că revenirea la statutul de moschee va marca "o fractură" între Orient și Occident.

SUA, Grecia și Rusia au făcut apel la menținerea statutului de muzeu al Catedralei. 

Oficialii turci susțin că transformarea Catedralei în moschee nu-i va împiedica pe turiști să vadă momumentul cel mai vizitat din Turcia. Totodată, ei susțin că picturile creștine vor fi păstrate.

Istoricul Zeynep Ahunbay, care a lucrat timp de 27 de ani la conservarea și reabilitarea monumentului, nu crede că acest lucru e posibil, relatează Sky News.

”Cu imaginile Fecioarei Maria, mama lui Isus, și alți sfinți pe pereți - vor accepta ei să se roage în prezența acestor imagini?”, se întreabă ea. 

"E inacceptabil să ne întoarcem în timp ... Deja există tensiuni în Turcia, din cauza conservatorilor care iau decizii ca și cum am fi o țară islamică”, mai spune ea.

Decizia e văzută ca o încercare de a crește popularitatea AKP, partidul președintelui Erdogan fiind în scădere în sondaje.