Relația dintre Turcia și Rusia este în continuare pe jar. Turcia acuză Moscova de purificare etnică în Siria, susținând că atacurile sale aeriene vizează doar anumite grupuri de populație.

În plin conflict cu Moscova, Guvernul de la Ankara acuză Rusia de purificare etnică în Siria și de sprijin indirect acordat organizației teroriste Statul Islamic, relatează Welt Online.

"Rusia încearcă o purificare etnică – puteți să scrie așa: purificare etnică – în Latakia, în nordul Siriei", a declarat, miercuri, la Istanbul, premierul turc, Ahmet Davutoglu, în cadrul unei discuții cu corespondenții unor publicații occidentale.

"Vor să facă o purificare etnică în acest teritoriu, pentru a proteja bazele (militare) din Latakia și Tartus ale regimului (sirian) și ale Rusiei”, a explicat premierul turc, adăugând că Rusia vrea ca în această regiune a Siriei să nu mai existe arabi suniți sau turkmeni.

"90% dintre raidurile aeriene ruse în Siria vizează opoziția moderată. Lupta lor nu este împotriva Daesh (ISIS)”, a spus Davutoglu, susținând că operațiunea rusă este îndreptată împotriva grupurilor de populație care nu au o relație bună cu regimul.

Ahmet Davutoglu a mai spus că Rusia atacă poziții ale opoziției moderate în special în Azaz, un bastion al forțelor rivale președintelui Bashar al-Assad.

"Deci, cine ajută Daesh? Turcia sau Rusia? (...) Ei bombardează Azaz pentru a slăbi opoziția care luptă împotriva Daesh”, a afirmat premierul turc.

Relațiile dintre Rusia și Turcia s-au tensionat după doborârea avionului rusesc de către aviația turcă. Rusia acuză Turcia că sprijină și face afaceri cu ISIS, în timp ce Ankara susține că operațiunea militară a Moscovei are ca scop menținerea președintelui sirian la putere.