Ministrul de externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, afirmă, într-un interviu publicat duminică, că Rusia și Ucraina se apropie de un acord pe subiecte "critice".

Ministrul și-a exprimat speranța într-o încetare a focului dacă cele două părți nu vor da înapoi de la progresele obținute până acum, informează Reuters, citată de Agerpres.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov și cel ucrainean Dmitro Kuleba s-au întâlnit în această lună în Antalia (Turcia), pentru o discuție la care a fost prezent și Mevlut Cavusoglu, dar care nu a produs rezultate concrete.

Însă Cavusoglu, care s-a deplasat de asemenea în Rusia și Ucraina săptămâna trecută pentru a se întâlni separat cu Lavrov și Kuleba, afirmă, într-un interviu pentru cotidianul turc Hurriyet, că a existat 'o apropiere a pozițiilor ambelor părți pe subiecte importante, subiecte critice'.

'Putem spune că avem speranțe pentru o încetare a focului dacă părțile nu fac un pas înapoi de la pozițiile actuale', a spus ministrul turc, fără a da alte explicații.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al președinției turce, Ibrahim Kalin, vorbind la televiziunea Al Jazeera, a afirmat că cele două părți își apropie pozițiile în patru probleme cheie: cererea Rusiei ca Ucraina să renunțe la aspirația de aderare la NATO, demilitarizarea Ucrainei, 'denazificarea' la care se referă Rusia, și protejarea limbii ruse în Ucraina.

Kievul și Moscova au vorbit despre unele progrese la negocierile de săptămâna trecută spre o formulă politică ce ar garanta securitatea Ucrainei, în condițiile în care țara ar rămâne în afara NATO, deși părțile s-au acuzat reciproc de tărăgănarea discuțiilor.

Potrivit lui Kalin, o încetare permanentă a focului nu poate veni decât în urma unei întâlniri între președintele rus Vladimir Putin și omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

Kalin a spus însă că Putin simte că pozițiile în privința 'subiectelor strategice' Donbas și Crimeea nu sunt suficient de apropiate pentru a avea loc o astfel de întâlnire.