După suspendare urmează exproprierea: Averile personale a peste de 3.000 de judecători și procurori turci urmează să fie confiscate. Serviciile secrete americane deplâng cooperarea dificilă cu Ankara în lupta împotriva ISIS.

18:49 Ministrul turc al Economiei, Nihat Zeybekci, a declarat că Turcia și Rusia aproape au ajuns la un acord privind ridicarea sancțiunilor impuse de Moscova asupra importurilor de produse turcești.  

18:33 Guvernul Emiratelor Arabe Unite (EAU) a colaborat cu puciștii turci cu câteva săptămâni înainte de tentativa de lovitură de stat, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de informații din Turcia, citate de Middle East Eye.

Omul de legătură a fost liderul exilat al Fatah Mohammed Dahlan care a transferat bani către puciști și a comunicat cu Fehtullah Gulen, prin intermediul unui om de afaceri din Palestina, aflat în prezent în SUA. 

18:17 Recep Erdogan l-a acuzat pe generalul american Joseph Votel, comandantul operațiunilor Pentagonului în Orientul Mijlociu, că "ia partea puciștilor" după ce acesta a declarat că se teme că epurările din Turcia ar putea avea consecințe asupra relațiilor dintre Ankara și Washington.

18:00 Veniturile industriei de turism au scăzut cu 35,6 procente în al doilea trimestru al acestui an, în comparație cu perioada similară din 2015. Este cea mai mare scădere înregistrată de industria turistică din Turcia din 1999.

17:11 Ministrul Muncii, Suleyman Soylu, a declarat că 1.300 de angajați ai Ministerului Muncii sunt anchetași în legătură cu tentativa de puci eșuată. 

17:06 Erdogan a respins criticile Occidentului, afirmând că țările occidentale ar trebui să laude Turcia pentru înăbușirea puciului, în loc să se situeze de partea puciștilor.

17:00 Ministrul de Externe, Mevlut Cavusoglu, a declarat că relațiile Turciei cu Rusia nu sunt o alternativă la relațiile cu NATO si UE. Pe de altă parte, el a criticat declarațiile unor oficiali europeni și americani care au încercat să dea lecții Turciei. 

16:56 Președintele Recep Tayyip Erdogan vrea ca forțele armate și agenția națională de informații MIT să treacă sub controlul președinției. Această schimbare necesită o reviziure a Constituției.

16:52 Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, a avertizat Turcia cu o înghețare a negocierilor de aderare la UE, dacă urmăririle penale împotriva puciștilor nu se fac cu respectarea prevederilor statului de drept.

El a declarat cotidianului german Süddeutsche Zeitung că, "dacă va exista cea mai mică îndoială că modul în care sunt tratați (puciștii) nu este corect, consecințele vor fi inevitabile", referindu-se la negocierile de aderare.

16:45 Premierul Binali Yildirim a discutat cu liderii militari, în cadrul Consiliului Militar Suprem (YAS), despre remanierea armatei, după ce aproape jumătate din generalii săi au fost demiși pentru presupusa implicare în lovitura de stat eșuată.

Recent, Consiliul Militar Suprem a promovat 99 de colonei la gradul de general sau amiral și a trecut în rezervă 48 de generali.

+++

După tentativa de lovitură de stat, Procuratura generală a anunțat că confiscarea averilor personale a mai mult de 3000 de judecători și procurori suspendați din funcție.

De această decizie ar fi afectați 3.049 de judecători și procurori cu presupuse legături cu mișcarea predicatorului Fetullah Gülen, relatează agenția de presă Anadolu, preluată de Spiegel Online.

Sunt vizate, printre altele, proprietăți, conturi bancare și mașini.

În total, peste 60.000 de persoane au fost concediate, suspendate sau arestate după puciul eșuat din 15 iulie.

Serviciile secrete americane se plâng de cooperarea dificilă

Înlăturarea a 1.700 de militari, printre care 149 de generali și amirali, are un impact negativ asupra activităților Turciei în calitate de membru NATO.

Șeful spionajului american, James Clapper, susține că aceste epurări îngreunează lupta împotriva organizației teroriste Statul Islamic. "Mulți dintre interlocutorii noștri au fost concediați sau arestați", a declarat el la o conferință pe teme de securitate, la Aspen.

Epuările afectează cooperarea ”deoarece este vizat întregul aparat al forțelor de securitate turcești", a declarat Clapper. "Nu există nicio îndoială că acest lucru va face și mai dificilă cooperarea noastră cu turcii", a mai spus el.  

Alianța internațională condusă de SUA folosește baza aeriană de la Incirlik pentru a lansa raiduri aeriene împotriva ISIS.

De asemenea, CIA folosește o bază din Turcia pentru a oferi sprijin opoziției siriene moderate. În Turcia se mai află și un radar de avertizare timpurie care face parte din sistemul european de apărare antirachetă.