Can Dündar, redactor șef al Cumhuriyet, a fost condamnat la cinci ani și 10 luni de închisoare. Colegul său Erdem Gül a primit cinci ani.

Instanța din Istanbul a pronunțat vineri sentința în controversatul proces împotriva a doi jurnaliști turci. Redactorul șef al cotidianului Cumhuriyet, Can Dündar, a fost condamnat la cinci ani și zece luni de închisoare, în timp ce șeful redacției din Ankara, Erdem Gül, a fost condamnat la cinci ani de închisoare. Curtea a decis că cei doi jurnaliști sunt vinovați de faptul că au publicat documente secrete, relatează agenția DPA, preluată de Spiegel Online.

Înainte de pronunțarea sentinței, avocatul lui Dündar, Bülent Utku, a anunțat că va face recurs. 

Cei doi au fost achitați de acuzațiile de spionaj și de încercare de răsturnare a Guvernului de la Ankara, dar au fost găsiți vinovați de publicarea unor documente secrete. 

În ceea ce privește acuzația de susținere a unei organizații teroriste, Curtea a admis cererea acuzării care a cerut ca acest punct să fie judecat într-un dosar separat.

Tot înainte de sentință, Can Dündar a fost ținta unui bărbat înarmat care a tras mai multe focuri asupra lui, în fața Palatului de Justiție din Istanbul. Dündar nu a pățit nimic, dar un jurnalist de televiziune a fost rănit. Atacatorul a fost reținut. 


Jurnaliștii au intrat în atenția autorităților după ce au difuzat un material despre interceptarea de către jandarmii turci, în ianuarie 2014, a unor camioane ale serviciilor secrete care transportau arme pentru islamiștii din Siria.

Președintele Recep Tayyip Erdogan și serviciile secrete turce MTI au fost admiși în calitate de coreclamanți în acest proces. 

Pe plan internațional, acuzațiile au fost considerate drept o lovitură la adresa libertății presei în Turcia.

Procesul a început pe 25 martie. Dündar și Gul au stat trei luni în detenție, fiind eliberați în urma unei decizii a Curții Constituționale, la sfârșitul lunii februarie.

Procurorii au cerut închisoare pe viață pentru cei doi jurnaliști.