Autoritățile din Turcia au dat afară peste 10.000 de funcționari publici, continuând astfel epurările inițiate după tentativa de lovitură de stat din iulie.

După ce o facțiune a armatei a încercat, fără succes, detronarea președintelui Recep Tayyip Erdogan, guvernul a pornit o amplă campanie de epurare a persoanelor bănuite de legături cu Fethullah Gulen, clericul musulman rezident în SUA pe care Ankara l-a acuzat de orchestrarea puciului.

Mai mult de 37.000 de oameni au fost arestați și 100.000 de angajați din sistemul public au fost suspendați sau concediați după lovitura de stat eșuată din 15 iulie. 

În total, 10.131 de angajați la stat, în special din ministerele Educației, Justiției și Sănătății, au fost demiși, potrivit unor decrete publicate sâmbătă seară. În plus, au fost închise 15 canale media, dintre care cea mai mare parte relatau din regiunea kurdă din sud-estul Turciei.

Din iulie până acum, Turcia a închis peste 160 de instituții de presă.

Printre noile schimbări introduse se numără și eliminarea alegerilor pentru rectorii universităților, informează Reuters. În schimb, Erdogan va numi direct liderii universităților în urma propunerilor făcute de Înaltul Consiliu Educațional.