Can Dundar și Erdem Gul, de la cotidianul Cumhuriyet, acuzați că ar fi dezvăluit secrete de stat au fost eliberați din închisoare după ce Curtea Constituțională a decis că este încălcată libertatea presei, relatează BBC Online.

Cei doi au fost reținuți în noiembrie anul trecut, după ce au scris că Gurvenul turc a încercat să trimită arme jihadiștilor din Siria.

Curtea Constituțională a Turciei a decis însă că s-a încălcat libertatea presei prin reținerea celor doi jurnaliști.

Can Dundar și Erdem Gul au fost eliberați vineri dimineața.

Dundar, redactor-șef al Cumhuriyet, și Gul, care conduce redacția din Ankara a publicației, au stat 92 de zile în închisoare, iar data începerii procesului lor a fost stabilită pe 25 martie.

"Acesta este un proces al libertății presei", a spus Can Dundar, la ieșirea din închisoare. "Noi am ieșit, dar peste 30 de colegi sunt încă în închisoare. Sper ca această decizie să deschidă calea și pentru libertatea lor", a mai spus Dundar.

Arătând spre închisoare, el a afirmat că va continua să lupte pentru libertatea presei, "până când acest lagăr de concentrare pe care-l vedeți în spatele meu va deveni muzeu".

Dundar și Gul au fost așteptați de rude și de simpatizanți la poarta închisorii Silivri de la periferia orașului Istanbul.

Curtea Constituțională, care a analizat petițiile depuse de cei doi, a decis, joi, că le-a fost încălcat dreptul la libertate și securitate personală.

Totodată, instanța a stabilit că au fost încălcate și "libertatea de exprimare și libertatea presei".

Decizia a fost luată cu 12 voturi "pentru" și trei "împotrivă", potrivit presei turce.

Jurnaliștii au fost arestați după ce au difuzat un material despre interceptarea de către jandarmii turci, în ianuarie 2014, a unor camioane ale serviciilor secrete care transportau arme pentru islamiștii din Siria.

Ei au fost acuzați de obținerea și dezvăluirea unor secrete de stat "în scopuri de spionaj", de încercarea de a răsturna guvernul turc, precum și de sprijinirea unei organizații teroriste.

Libertatea presei în Turcia

În raportul pe 2015 privind libertatea presei al organizației Reporteri fără Frontiere, Turcia ocupă locul 149 din 180 de țări. Organizațiile media din Turcia susțin că peste 30 de jurnaliști sunt în prezent în închisoare. Cei mai mulți sunt de origine kurdă.

Guvernul susține că presa din Turcia este printre cele mai libere din lume.

Volkan Bozkir, ministrul turc al afacerilor europene, a declarat, marți, la Ankara, că în Turcia nu există probleme în ceea ce privește libertatea de exprimare, iar unii jurnaliști aflați în detenție sunt acuzați de crimă sau atacuri armate.

”Avem 7.500 ziare în această țară cu un tiraj de cinci milioane, peste 1.500 de editorialiști care scriu zilnic ceea ce doresc. Avem peste 275 posturi tv, în limba kurdă, în alte limbi”, a declarat marți la Ankara, ministrul Volkan Bozkir, adăugând că posturile de televiziune găzduiesc diverse dezbateri, în care unii îi critică pe președintele Recep Erdogan și pe premierul Ahmet Davutoglu, iar alții îi sprijină.

”Sunt mândru că această dezbatere e posibilă”, a mai spus oficialul turc în cadrul unei întâlniri cu jurnaliști europeni.

Întrebat dacă nu există niciun fel de probleme privind libertatea presei, Bozkir a replicat: „Nu există nicio problemă. Cred că situația în Turcia este mult mai bună decât în Franța”.