Un cutremur puternic a avut loc în sud-estul Turciei, la granița cu Siria. Peste 1.000 de persoane au murit, iar numeroși oameni sunt prinși între dărâmături, relatează BBC. Un al doilea seism de 7,7 a avut loc luni după-amiază în Ekinozu.

UPDATE

Turcia a cerut oficial luni ajutorul NATO, pe lista solicitărilor către aliați figurând echipe medicale și echipamente pentru urgențe, unități de căutare și salvare a victimelor și spitale de campanie izolate împotriva condițiilor meteorologice extreme.

****

Cel puțin 1.700 de persoane au murit în urma cutremurelor ce au lovit Turcia și Siria. Autoritățile de la Ankara au anunțat 1.014 victime, iar în Siria au murit 783 de oameni, potrivit AFP.

Nu sunt cunoscute încă efectele celui de-al doilea cutremur care s-a produs în provincia Kahramanmaraș, la câteva ore după seismul din apropiere de Gaziantep. Autoritățile locale din Kahramanmaraș anunțaseră 70 de decese, înainte de cel de-al doilea cutremur, notează BBC. 

****

Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules și C-27J Spartan, aparținând Forțelor Aeriene Române, execută luni o misiune de transport al materialelor și echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenție în astfel de situații din cadrul IGSU, care va interveni de urgență în sprijinul populației afectate de cutremurul produs în această dimineață în Turcia. 

Aeronavele militare vor decola din Baza 90 Transport Aerian din Otopeni în jurul orei 14.00, cu destinația Adana, Turcia.

Sprijinul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de Guvernul Republicii Turcia prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

+++

CNN Turk transmite că în jurul orei 13:25 (12:25, ora României), un alt cutremur de 7,7 grade a avut loc luni în Turcia, regiunea Ekinozu. Ulterior, gradul seismului a fost stabilit la 7,5 grade.

+++

NATO și zeci de state vor oferi asistență Turciei, conform CNN. De asemenea, 2.818 clădiri au fost distruse, a mai spus președintele turc.

+++

Președintele Turciei, Recep Erdogan, a anunțat că 912 persoane și-au pierdut viața și alte 5.385 au fost rănite în Turcia. The Guardian afirmă că cel puțin 320 de morți sunt în Siria, iar alți peste 1.000 sunt răniți.

+++

Conform CNN, aproape 700 de oameni au murit în Turcia, iar în Siria aproape 400, conform celor mai recente date. 

+++

Guvernul a anunțat că din dispoziția prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați luni. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia. 

+++ 

Comisarul european pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunțat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecție Civilă al UE și că echipe de salvatori din România și Regatul Țărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8 care a avut loc luni dimineața în sud-estul Turciei și în alte țări vecine, îndeosebi Siria, și care s-a soldat până acum cu cel puțin 500 de morți și mii de răniți în cele două țări, transmite EFE, citată de Agerpres.

Comisia Europeană coordonează trimiterea de echipe de salvare din statele membre care se alătură eforturilor autorităților locale în căutarea supraviețuitorilor acestui seism, adaugă sursa citată.

''Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgențe coordonează desfășurarea de echipe de salvare dinspre Europa'', a scris Lenarcic.

La rândul său, înaltul reprezentant pentru afaceri externe al UE, Josep Borrell, a transmis că blocul comunitar este ''pregătit să ajute'' țările afectate după un cutremur ''devastator'' care ''a luat viețile a sute de persoane și a rănit mult mai mulți''.

''Condoleanțele mele profunde numeroaselor familii care au pierdut vieți și le doresc însănătoșire rapidă celor răniți. UE este total solidară cu dumneavoastră'', a scris tot pe Twitter și președintele Consiliului European, Charles Michel. 


+++

Cutremur în Turcia: Zece români, studenți Erasmus, au cerut asistență consulară

Cutremur în Turcia: România trimite personal specializat de intervenție în astfel de situații

+++

Vibrațiile puternicelor seisme care au lovit sudul Turciei și țara vecină Siria, provocând moartea a peste 1.000 de persoane în ambele țări, au fost resimțite până în Groenlanda, a anunțat luni Institutul geologic danez, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

''Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca și din Groenlanda'', a precizat seismologul Tine Larsen

+++

Potrivit Institutului american de geologie, un cutremur a fost de 7,9 grade Richter, iar altul 7,4 în apropiere de orașul Gaziantep.

Cutremurul s-a resimțit și în Liban, Cipru și Israel.

Cele mai multe victime se înregistrează în Siria. 

Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență din Turcia (AFAD) a făcut apel la ajutorul comunității internaționale pentru operațiuni de căutare și salvare.

În Turcia, oficialii au confirmat peste 76 de morți. 10 orașe au fost afectate.

În Siria, peste 230 de persoane au murit, potrivit presei de stat. 

Ministrul sirian al sănătății a declarat că decesele au avut loc în provinciile Alep, Latakia, Hama și Tartus.

Există temeri că numărul morților va crește semnificativ în următoarele ore. Multe clădiri s-au prăbușit și numeroși oameni sunt prinși sub dărâmături. 

Ministrul turc de interne Suleymon Soylu a anunțat că 10 orașe au resimțit seismele: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Diyarbakir și Kilis.

Un corespondent turc al BBC la Diyarbakir a relatat că mall-ul din oraș s-a prăbușit. 

Turcia se află într-una dintre zonele sesimice cele mai active seismic din lume.

În 1999, peste 17.000 de persoane au murit și aproape 50.000 au fost rănite după un cutremur de 7,6 în provincia Kocaeli, nord-vestul țării.