Turcia: Epurarea a ajuns la diplomați/Ankara cere Germaniei să extrădeze adepți ai lui Gulen
După militari, judecători, procurori, profesori, jurnaliști, Erdogan a ajuns și la diplomați. 88 de angajați ai MAE turc și-au pierdut locurile de muncă. În același timp, Ankara cere Berlinului extrădarea unor turci adepți ai imamului Gulen.
Epurările după lovitura de stat eșuată continuă, în pofida asigurărilor premierului Binali Yildirim că "viața s-a întors la normal în Turcia": șeful diplomației, Mevlut Cavusoglu, a anunțat că 88 de angajați ai Ministerului de Externe au fost concediați.
De asemenea, potrivit CNN Türk, doi generali cu patru stele au demisionat joi, fără a oferi explicații, la o zi după după înlăturarea a circa 1.700 de militari din armata turcă pentru presupusa lor implicare în puciul eșuat din 15 iulie. Printre aceștia s-au aflat 149 de generali și amirali, adică un procent de 40% din totalul generalilor și amiralilor armatei turce, conform statisticilor oficiale.
După ce a cerut SUA extrădarea lui Fehtullah Gulen, considerat a fi în spatele tentativei de puci, Ankara cere acum Germaniei să extrădeze mai mulți adepți ai clericului musulman.
Ministrul de Externe, Mevlüt Cavusoglu, a declarat pentru CNN Türk că printre persoanele vizate se află Wmai mulți judecători și procurori” care au făcut parte din mișcarea gulenistă și care au plecat în Germania.
Potrivit Spiegel Online, unul dintre procurorii "doriți” de Ankara este Zekeriya Oz. Acesta a fost un apropiat al Mișcării Gülen și, în 2013, a început învestigațiile împotriva unor membri importanți ai partidului lui Erdogan, AKP. Aceștia erau suspectați de corupție, iar acțiunile procurorului au atras mânia lui Erdogan. Chiar înainte de arestarea sa iminentă, Oz a fugit din Turcia.
În august 2015, autoritățile turce au emis un alt mandat de arestare pe numele său. Erdogan a susținut că Oz ar fi fugit în Germania, însă Guvernul de la Berlin susține că nu are dovezi că acesta s-ar afla pe teritoriul țării.
În general, justiția germană este reticentă în a extrăda foști oficiali turci. Instanțele refuză astfel de extrădări, dacă există riscul ca persoanele să fie supuse torturii sau să nu beneficieze de un proces echitabil. Or în actuala situație cele două riscuri nu pot fi excluse.
În conferința de presă de joi, Angela Merkel și-a exprimat reticența față de cererile de extrădare venite Turcia.
Nu este clar care este numărul adepților lui Gülen din Germania. Surse din interiorul comunității de trei milioane de turci spun că ar putea fi între 10 și 15%.
Comentarii