Turcia: Erdogan califică protestele drept „mișcare de violență”

În loc să răspundă acuzațiilor care i se aduc, președintele turc afirmă că opoziția „provocă” și amintește că Uniunea Europeană nu își poate garanta securitatea fără Ankara, scrie Diário de Notícias (Portugalia).
Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că protestele împotriva arestării primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, s-au transformat într-o „mișcare de violență”. Peste 1.100 de persoane au fost arestate în cadrul demonstrațiilor și cel puțin 123 de polițiști au fost răniți, potrivit guvernului. Liderul opoziției, acuzat de corupție, a fost ales oficial drept candidat al Partidului Republican al Poporului (CHP) pentru alegerile prezidențiale din 2028 și continuă să facă apel la proteste.
„În loc să răspundă acuzațiilor de corupție, furt, mită și extorcare, au făcut cele mai josnice și ilegale declarații din istoria noastră politică în ultimele cinci zile”, a acuzat Erdogan după o ședință a consiliului de miniștri. Denunțând o „mișcare de violență” din partea CHP, președintele a afirmat că opoziția trebuie să înceteze să „provoce” cetățenii. „Cred că dacă ar avea puțin respect, i-ar fi rușine de răul pe care l-a făcut țării”, a adăugat acesta.
Potrivit ministrului de interne turc, Ali Yerlikaya, „între 19 și 23 martie, 1.133 de persoane au fost reținute ca urmare a participării la demonstrațiile neautorizate”. Pe X, oficialul a susținut că printre cei reținuți se numără „persoane legate de 12 organizații teroriste diferite”. Yerlikaya a mai indicat că 123 de polițiști au fost răniți în confruntări și că s-a confiscate „acid, pietre, bețe, artificii, cocktail-uri Molotov, topoare și cuțite”.
Liderul opoziției, care a fost ales la alegerile primare simbolice drept candidat al CHP la alegerile prezidențiale programate în 2028, a lansat ieri un apel pe rețelele de socializare pentru a șasea noapte de demonstrații la Istanbul. „Muncesc mult. Voi lucra mai mult. Nu contează cu adevărat unde mă aflu”, a arătat acesta pe X, cerându-le tinerilor să evite confruntările cu poliția și cu autoritățile.
Uniunea Europeană (UE) a cerut luni Turciei să respecte principiile democrației, în urma arestării nu numai a lui Imamoglu, ci și a circa zece ziariști turci. „Dorim ca Turcia să rămână ancorată în Europa, dar acest fapt necesită un angajament clar față de normele și practicile democratice”, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Guillaume Mercier. Guvernul german aflat pe final de mandat, condus de Olaf Scholz, a mers mai departe în criticile, considerând „total inacceptabilă” arestarea adversarului și susținând că aceasta trebuie „clarificată foarte rapid și transparent”.
Ignorând criticile, Erdogan s-a arătat pregătit să aprofundeze relațiile cu UE, argumentând că aceasta nu își poate garanta securitatea fără Turcia. „Nevoile țării noastre au început să fie recunoscute în mod deschis de către Europa, nu numai în ce privește securitatea, ci și în multe domenii, de la economie la diplomație și de la comerț la viața socială”, a menționat acesta. „Turcia este pregătită să procedeze la progresul relațiilor sale cu țările europene și cu UE în contextul intereselor comune și al respectului reciproc”, a adăugat acesta. Turcia a început negocierile de aderare în 2005, dar acestea se află într-un impas începând din 2018.
Sursa: Rador Radio România
Comentarii