Turcia este divizată după referendumul prin care turcii au ales să îi acorde toată puterea președintelui. Ergodan și Yildirim au revendicat victoria, însă opoția o contestă. Uniunea Europeană cere atenție și asupra următorilor pași.

Rezultatele finale ale referendumului de duminică arată că turcii au votat "DA" în favoarea modificării Constituției și extinderii prerogativelor președintelui Recep Tayyip Erdogan în proporție de 51,4%, în timp ce 48,6% au votat "NU".

Erdogan: Turcia a luat o decizie istorică

Președintele Erdogan a afirmat, duminică seară, că Turcia a luat o decizie istorică la referendumul în urma căruia îi vor fi sporite prerogativele, potrivit presei internaționale.

"Turcia a luat o decizie istorică privind sistemul de guvernare", a declarat șeful statului turc la începutul discursului de revendicare a victoriei.

"Această schimbare constituțională de astăzi nu este doar o schimbare obișnuită sau simplă. Aceasta este prima dată în istoria Turciei când poporul turc a votat pentru o schimbare constituțională atât de importantă", a spus Erdogan.

"În trecut era Parlamentul, cel care, de fapt, decidea dacă să facă orice modificare constituțională, dar astăzi, pentru prima dată, voința poporului s-a arătat prin acest referendum pentru prima dată în istoria noastră", a continuat el.

Erdogan a mai spus alegătorilor din străinătate li se datorează o mare parte din succes.

"Ne-am dori ca și alte țări și instituții să arate respect în ceea ce privește decizia națiunii", a cerut Erdogan.

În timpul aceluiași discurs, Erdogan a anunțat că va începe imediat un dialog cu premierul Binali Yildirim și cu opoziția naționalistă pentru reintroducerea pedepsei cu moartea.

Yildirim: Nu există perdanți, doar un învingător - Turcia

Anterior discursului lui Erdogan, premierul Binali Yildirim a revendicat victoria în fața a zeci de mii de susținători strânși în fața sediul AKP.

"Jurăm să profităm cât mai mult posibil de acest rezultat pentru cel mai mare bine al națiunii noastre", a spus Yildirim.

"Acest referendum a demonstrat încă o dată nivelul de maturitate și îmbunătățirea democrației turce față de restul lumii. Suntem cu toții cetățeni de primă clasă ai țării noastre și suntem toți egali", a afirmat prim-ministrul turc.

"Vom avea întotdeauna puncte de vedere diferite și soluții diferite, dar vom onora și păstra întotdeauna unitatea noastră. Aceasta este forța democrației noastre", a adăugat premierul.

"Suntem o singură națiune, Turcia a dat o nouă pagină în istoria sa democratică", a subliniat el.

"Oameni diferiți au apărat poziții diferite în timpul campaniei, dar, în final, oamenii au votat "DA" și au pus capăt discuției (…) Acesta este cel mai bun răspuns pe care oamenii noștri puteau să îl dea grupării teroriste din spatele tentativei josnice de lovitură de stat din 15 iulie și grupărilor străine care încearcă să ne distrugă unitatea cu animozitatea lor. (...) Această națiune nu se va confrunta cu nicio tutelă, această națiune nu se va confrunta cu nicio intervenție externă și nu vom ceda niciunei amenințări. Și am arătat acest lucru încă o dată ca națiune", a subliniat șeful Guvernului.

"Nu există perdanți la acest referendum, numai un învingător: Turcia și poporul său turc nobil", a conchis Yildirim.

Opoziția, între "da" și "nu"

Opoziția nu este la fel de mulțumită ca președintele și premierul și este, la rândul ei, împărțită în acceptarea victoriei și contestarea ei. Principalul partid de opoziție din Turcia a cerut renumărarea a până la 60% din voturile de la referendum.

Vicepreședintele Partidului Republican al Poporului, Erdal Askunger, a acuzat Înalta Comisie Electorală de ilegalități, după ce aceasta a anunțat că va lua în considerare și buletinele de vot neștampilate de oficialii din secțiile de votare.

La rândul său, partidul kurd de opoziție HDP a afirmat că referendumul a fost organizat cu Turcia aflată în stare de urgență după tentativa de puci de anul trecut. Având în vedere că iderii kurzi se află în închisori, puși de Erdogan, referendumul nu poate fi considerat pe deplin legitim, spun ei. HDP mai susține că rezultatele nu pot fi definitive până la soluționarea contestațiilor depuse la Înalta Comisie Electorală.

În schimb, partidul naționalist de opoziție MHP, care a militat pentru "da" la referendum, consideră că rezultatul prin care democrația parlamentară din Turcia este înlocuită cu un sistem prezidențial este "fără îndoială o realizare de succes" și trebuie respectat, potrivit Reurers.

Consiliul Europei: Conducerea turcă ar trebui să analizeze cu atenție următorii pași

Consiliul Europei a îndemnat conducerea turcă să analizeze cu atenție următorii pași, în condițiile în care rezultatul referendumului de duminică a fost foarte strâns, relatează Deutsche Welle, citat de News.ro.

"Electoratul turc a votat privind amendamentele Constituției. Ținând cont de rezultatul strâns, conducerea turcă ar trebui să analizeze cu atenție următorii pași. Este de o importanță supremă să asigure independența sistemului judiciar, în concordanță cu principiul statului de drept înscris în Convenția Europeană pentru Drepturile Omului", a transmis CoE.

"Consiliul Europei, din care Turcia face parte, este pregătit să susțină țara în acest proces”, potrivit comunicatului.

Consiliul Europei este o organizație internațională, interguvernamentală și regională, care reunește toate statele democratice ale Uniunii Europene precum și alte state din centrul și estul Europei, este independent de Uniunea Europeană, și este diferit și de Consiliul European sau de Consiliul Uniunii Europene.

Comisia Europeană cere Turciei să caute un consens național după referendum

Uniunea Europeană a cerut Turciei să caute un consens național asupra amendamentelor constituționale după rezultatul referendumului de duminică, transmit agențiile de presă internaționale, potrivit Agerpres.

  • "Având în vedere rezultatul strâns al referendumului și implicațiile profunde ale amendamentelor constituționale, facem apel la autoritățile turce să caute cel mai larg consens național posibil în implementarea acestora", arată un comunicat comun semnat de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, și de comisarul european pentru extinderea UE, Johannes Hahn.
  • "Amendamentele constituționale și în special aplicarea lor concretă vor fi evaluate în lumina obligațiilor Turciei în calitate de candidat la Uniunea Europeană și de membru al Consiliului Europei", adaugă documentul, citat de Agerpres.
  • "Încurajăm Turcia să țină cont de preocupările și recomandările Consiliului Europei, inclusiv în privința stării de urgență", mai scriu înalții oficiali europeni.

Cea mai dură reacție a venit, însă, din partea Germaniei, care a cerut încetarea imediată a negocierilor de aderare a Turciei la UE, suspendarea livrărilor de armament către această țară, precum și retragerea soldaților germani aflați la baza de la Incirlik.

Nu doar înalții oficiali au opiniile divizate, ci și poporul turc, având în vedere rezultatul atât de strâns al votului.

Locuitorii din mai multe cartiere din Istanbul - cel mai mare oraș al Turciei -, printre care Besiktas și Kadiköy, au bătut în oale și tigăi, de la ferestre, într-o formă tradițională de protest față de victoria președintelui Erdogan.

Protestul a mii de manifestanți a venit și în condițiile în care, în ciuda victoriei taberei "DA", tabăra "NU" a câștigat în principalele trei orașe: Istanbul, Ankara și Izmir.

Și regiunile din sud-estul țării, cu populație majoritar kurdă, au votat masiv împotriva extinderii prerogativelor șefului statului.

Au existat, însă, și sărbătoriri ale victoriei, printre care cea a câtorva zeci de mii turci, susținători ai AKP, veniți să asiste la discursul premierului Binali Yildirm de la Ankara.