Teroriști kamikaze au deschis focul și au provocat trei explozii la aeroportul Ataturk din Istanbul, într-un atentat ce pare a fi comis de gruparea jihadistă Stat Islamic, provocând decesul a peste 40 de persoane. Alte 239 de persoane au fost rănite.

UPDATE 30/06

Numărul morților a crescut la 42, au anunțat autoritățile turce.

+++

UPDATE 29/06

Bilanțul a crescut la 41 de morți și 239 de răniți, a anunțat guvernatorul metropolei turce. Atentatul nu a fost încă revendicat.

130 de răniți sunt încă internați în spitalele din Istanbul.

+++

Potrivit AFP, 23 dintre victime erau cetățeni turci și 13 erau străini: cinci din Arabia Saudită, doi irakieni, un tunisian, un uzbek, un chinez, un iranian, un ucrainean și un iordanian.

+++

Trei atentatori sinucigași au deschis focul și apoi s-au aruncat în aer pe Aeroportul Ataturk, 36 de persoane fiind ucise și alte 147 rănite. Premierul turc susține că în spatele atacului s-ar afla organizația teroristă Statul Islamic. 

+++

02:30 În atentatul comis la aeroportul internațional din Istanbul au murit 38 de persoane și cel puțin 120 au fost rănite, potrivit televiziunii publice TRT, citată de Agerpres.

00:25 CNN anunță că sunt 28 de morți și 60 de răniți în urma a trei, și nu doar două explozii la Ataturk.

23:48 - CNN Turk prezintă un nou bilanț: 10 morți și 60 de răniți. 

23:43 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu Iolu, a declarat pentru News.ro că, până la această oră, nu sunt date referitoare la cetățeni români victime ale atentatului de pe aeropotul Ataturk din Istanbul, iar la nivelul Consulatului general al României de acolo a fost activată o celulă de criză.

+++

Aeroportul a fost închis complet. Toate plecările au fost anulate, iar mai multe zboruri care urmau să aterizeze în această seară au fost direcționate spre alte aeroporturi.

Peste 100 de români sunt blocați la Istanbul. Ei ar fi trebuit să plece spre București la miezul nopții. Un oficial al Turkish Airlines a precizat că toți pasagerii vor fi transferați la mai multe hoteluri.

+++

Ministrul justiției a anunțat că sunt cel puțin 10 morți.

+++

Reuters scrie, citând un oficial turc, că au avut loc două explozii și mai multe persoane au fost rănite. Focurile de armă s-au auzit din parcarea aeroportului, în timp ce exploziile se pare că au avut loc a terminalul sosiri.

Un martor ocular a declarat pentru CNN Turk că a văzut taxiuri care transportau răniți de la Aeroportul Ataturk, cel mai mare din Turcia, către spitale din Istanbul.
 
Oficiali, citați de presa turcă, au precizat că este vorba de doi kamikaze, care s-au aruncat în aer după ce poliția a tras asupra lor.Turcia a fost lovită anul acesta de mai multe atentate teroriste, inclusiv în capitala Ankara și în zona turistică din Istanbul.
 
Atentatele au fost comise fie de militanți kurzi, fie de simpatizanți ISIS.
 
Anul trecut, Aeroportul Ataturk l-a depășit pe cel din Frankfurt, ocupând locul al treilea în topul celor mai aglomerate aeroporturi din Europa, cu peste 61 de milioane de pasageri, după Heathrow din Londra și Charles de Gaulle din Paris.