Susținătorii primarului Ekrem Imamoglu afirmă că acuzațiile de corupție la adresa acestuia sunt un tertip menit să-l înlăture pe adversarul politic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, scrie „The New York Times” (USA).

Potrivit Agenției oficiale de presă Anadolu, duminică, o instanță de Turcia a hotărât trimiterea la închisoare a primarului din Istanbul în vederea unui proces legat de acuzații de corupție, demersul îndepărtând astfel un eventual candidat la viitoarele alegeri prezidențiale, totodată principal adversar al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Primarul, Ekrem Imamoglu, a fost ridicat de la locuința sa miercuri, cu patru zile înainte ca el să fie numit candidat la președinție din partea opoziției politice turce. El a respins acuzațiile care I se aduc, acuzații care, potrivit adversarilor lui Erdogan, nu sunt decât un mijloc de a împiedica un popular politician să candideze ca președinte.

Potrivit aceleiași agenții de presă de stat, instanța a hotărât ca Imamoglu să fie închis până la procesul în care el va fi acuzat de corupție. Procurori ai statului l-au acuzat că ar conduce o organizație criminală, fiind totodată suspectat de luare de mită, falsificare de documente și alte delicte de ordin financiar semnalate la primăria orașului.

Procurorii îl mai acuză și că, la alegerile locale de anul trecut, el ar fi sprijinit terorismul prin relațiile sale cu o organizație pro-kurdă. Instanța nu a hotărât încă dacă el va fi condamnat la închisoare și pentru aceste ultime acuzații.

Decizia de arestare a lui Imamoglu, care, începând din anul 2019, a fost ales de trei ori primar, ridică totodată și posibilitatea destituirii sale.

Adversarii lui Erdogan, cel care domină de peste două decenii politica turcă, l-au acuzat de mai multă vreme că își folosește puterea pentru a pune piedici rivalilor săi. Dar ei mai spun că arestarea unui candidat la președinție, pentru a-l elimina înaintea începerii cursei electorale, reprezintă deja un nou nivel de dictatură.

O serie de lideri europeni au criticat arestarea primarului – un demers care a provocat proteste în toată Turcia – ei cerând guvernului turc să respecte statul de drept. Înalții oficiali din SUA s-au pronunțat mai puțin.

Steve Witkoff, emisarul președintelui Trump în Orientul Mijlociu, nu a pomenit nimic despre arestarea primarului în interviul acordat lui Carlson Tucker, un fost amfitrion de pe canalul Fox News, interviu care a fost postat sâmbătă pe portalul X. Dar el a spus că Trump a discutat recent cu Erdogan. La vremea respectivă, convorbirea nu a fost pomenită public de Casa Albă.

„În prezent, din Turcia ne parvin multe vești bune și pozitive ca urmare a acestei convorbiri”, a spus Witkoff, fără să ofere însă și alte detalii.

În pofida arestării lui Imamoglu, principalul partid de opoziție din Turcia, Partidul Popular Republican (CHP), și-a continuat campania duminică, desemnându-l oficial drept candidat prezidențial. Membrii din țară ai partidului au votat, iar partidul le-a cerut să se prezinte la urne și celor care nu sunt membri de partid, ca să voteze simbolic în sprijinul primarului arestat.

Actualul mandat prezidențial al lui Erdogan, cel de-al doilea, expiră în 2028. Deși Constituția țării prevede numai două mandate prezidențiale consecutive, el ar putea candida din nou în mod legal, dacă parlamentul va anunța alegeri anticipate, întrerupându-I astfel cel de-al doilea mandat.

Mulți turci se așteaptă la asta. Dacă se va întâmpla, e posibil ca Imamoglu, în vârstă de 54 de ani, să poată fi împiedicat să mai candideze, astfel încât el nu se va mai putea confrunta cu Erdogan, în vârstă de 71 de ani.

Arestarea lui Imamoglu ar putea încurca administrarea celui mai mare oraș din Turcia. Primăria orașului are peste 100000 de angajați și gestionează o serie de companii din sectorul spațiului locativ, din cel al transporturilor, precum și proiecte de infrastructură.

În cursul nopții, într-o serie de orașe din Turcia, au izbucnit mari proteste față de arestarea lui Imamoglu, în pofida eforturilor depuse de guvern pentru a le opri. În trei dintre cele mai mari orașe din Turcia, demonstrațiile au fost interzise, accesul la mediile de socializare a fost restricționat, iar o serie de puncte importante din centru au fost închise pentru a-l împiedica pe protestatari să se adune în piețe publice.

Sâmbătă Ministerul de Interne a anunțat că 343 de oameni au fost arestați în timp ce protestau, iar biroul guvernatorului din Istanbul, numit de Erdogan, a anunțat că o serie de călători, care ar putea participa la proteste ilegale, vor fi împiedicați să intre în oraș.

Sursa: Rador Radio România