Canalul pro-guvernamental Haber Global susține că țările occidentale, precum SUA și mai ales Franța, și-au întors privirile spre Cipru cu scopul de a modifica echilibrele în regiune.

Presa turcă pro-guvernamentală își exprimă îngrijorarea cu privire la rolul sporit al Ciprului în contextul războiului Israel-palestinieni, vorbind despre o marginalizare a Turciei și a drepturilor sale în regiune.

Sub titlul „Războiul în Cipru este o chestiune de timp! Franța... SUA... Grecia... Toți în acțiune!", canalul proguvernamental (cu proprietari azeri) Haber Global susține într-o relatare că țările occidentale, precum SUA și mai ales Franța, și-au întors privirile spre Cipru cu scopul de a modifica echilibrele.

După cum se afirmă în materialul Haber Global, „după atacurile Israelului asupra Gazei, două probleme importante pentru țările terțe au apărut în prim-plan. Evacuarea populației civile prinse în conflict și ajutorul umanitar. Toate țările au început eforturile de a-și evacua cetățenii din regiune, iar ca punct de tranzit a fost stabilit „Ciprul de Sud” deținut de „Administrația Greco-Cipriotă” (denumire folosită de Turcia pentru a desemna Republica Cipru n.trad.).

În acest context, au început mobilizările, în special din partea țărilor occidentale, prin trimiterea de nave de război ale Națiunilor Unite și ale NATO, care au folosit porturile Limassol și Larnaca. Forțele militare ale acestor țări s-au stabilit în „Ciprul de Sud”. Statele Unite ale Americii s-au situat în prim-plan cu rolul de coordonator. Armata Gărzii Naționale a „Ciprului de Sud” a efectuat exerciții împreună cu Franța și Germania care s-au instalat pe insulă.

Aceste țări terțe care s-au instalat în regiune în numele Ajutorului Umanitar, au început să-și mențină pozițiile ca bază permanentă. Într-un moment în care tensiunile cresc pe insula Cipru, „Administrația greco-cipriotă a Ciprului de Sud” trimite o invitație deschisă unor țări terțe pentru a-și prelua teritoriile. Scopul este, pe de o parte, ca părți terțe să devină forțe permanente pe insulă și, pe de altă parte, de a livra ajutor umanitar prin portul Larnaca spre Gaza, sub coordonarea Israelului.

Însă cedarea bazelor „Ciprului de Sud” unor puteri terțe este o încălcare a dreptului internațional și a Tratatului de garanție semnat în 1960.  Aceste evoluții creează un fundal care este contrar drepturilor suverane ale Turciei și ale „Republicii Turce a Ciprului de Nord” (nerecunoscută pe plan internațional decât de Ankara n.trad.).

Dintre țările care s-au stabilit pe insulă, cea care a atras cel mai mult atenția este Franța. Franța a furnizat cu ceva timp în urmă Greciei avioane de luptă în încercarea de a perturba echilibrul de putere din Marea Egee, iar acum activează în „Ciprul de Sud”, unde o navă franceză de desant tip amfibie a sosit recent în portul Larnaca din „Ciprul de Sud”. Franța pune în pericol pacea regiunii pentru a-și crește forțele în regiune. Turcia continuă să monitorizeze cu atenție evoluțiile”, afirmă în încheiere relatarea Haber Global, potrivit săptămânalului elen Ethnos.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA