Mesajul central al vizitei efectuate e premierul albanez Edi Rama la Ankara a fost că Turcia investește în Albania, atât ca partener NATO, cât și ca factor de consolidare a prezenței turcești în Balcani, relatează Deutsche Welle.

În conferința de presă comună cu prim-ministrul albanez, președintele Recep Tayyip Erdogan a subliniat cooperarea dintre Turcia și Albania care, după cum a spus el, continuă să se dezvolte pe mai multe planuri pe baza unui „parteneriat strategic”.

„Fiind doi aliați NATO care contribuie la menținerea păcii și stabilității în Balcani, vom continua și vom intensifica dialogul”, a spus Erdogan.

„De asemenea, dorim să aprofundăm cooperarea noastră strânsă în industria de apărare și sectorul militar”. Între cele două țări, au fost semnate șase acorduri, inclusiv un acord-cadru de cooperare militară. „Acest acord este expresia cea mai concretă a voinței de aprofundare a relațiilor”, a spus președintele Turciei.

Cooperare interparlamentară în Balcani

Este interesant că zona Balcanilor a fost în atenție și în timpul întâlnirii dintre președinții Parlamentelor Turciei și Bosniei-Herțegovinei, întâlnire care a avut loc la Istanbul. „Nu există nicio altă cale și niciun viitor decât cooperarea și solidaritatea în Balcani”, a declarat președintele Parlamentului Turciei, Numan Kurtulmuș, care a subliniat că războiul din Ucraina ar putea destabiliza regiunea, în special Balcanii și Marea Neagră.

Dar cea mai importantă știre este cea de astăzi, și anume că a fost efectuat primul zbor de probă al avionului de luptă KAAN, fabricat în Turcia. Oficiali din armata Turciei consideră că odată cu KAAN, forțele aeriene turcești vor domina în regiune, deoarece, spun ei, unele dintre caracteristicile avionului turcesc sunt superioare avionului american F35.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA