Președintele turc, Recep Erdogan, și-a intensificat presiunile asupra opoziției: forțele de securitate au arestat 11 membri ai formațiunii prokurde HDP, de opoziție. Printre cei arestați se află și copreședinții partidului.

UPDATE

Însărcinatul cu afaceri al Turciei la Berlin a fost convocat de ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier. Șeful diplomației germane vorbește despre o "deteriorare dramatică a situației" din Turcia.

+++

Uniunea Europeană este "extrem de îngrijorată" după arestarea unor lideri și deputați prokurzi în Turcia și a contactat Ankara cu privire la această problemă, a precizat șefa diplomației europene, Federica Mogherini.

+++

Poliția turcă a percheziționat, în noaptea de joi spre vineri, casa din Ankara a lui Selahattin Demirtas și casa lui Figen Yuksekdag din Diyarbakir (sud-est), cei doi lideri ai Partidul Democrat al Poporului (HDP) fiind arestați preventiv, au declarat surse din cadrul forțelor de securitate, citate de agenția Anadolu. 

Cel puțin alți 9 membri ai formațiunii de opoziție au fost reținuți.

De asemenea, poliția a percheziționat sediul partidului din capitala turcă.

Selahattin Demirtas, numit ”Obama kurd” și considerat unul dintre principalii rivali ai lui Erdogan, a anunțat pe Twitter că a fost arestat.

Concomitent cu declanșarea operațiunii forțelor de securitate, s-au înregistrat probleme în accesarea site-urilor social-media.

Câteva ore mai târziu două explozii au avut loc în sud-estul Turciei, una chiar în Diyarbakir. Potrivit Reuters, cel puțin opt persoane și-au pierdut viața și alte 30 au fost rănite într-un atac cu mașină-capcană comis in apropierea unei secții de poliție din Diyarbakir.

Cu 59 de parlamentari, HDP este a treia formațiune din Parlament.

Demirtas și Yüksekdag se numără printre deputații a căror imunitate a fost ridicată în mai, la inițiativa președintelui Erdogan, care acuză Partidul Democrat al Poporului de legături cu PKK, considerată o organizație teroristă.

Cei doi sunt cercetați de ceva timp pentru "propagandă teroristă și apartenență la o organizație teroristă armată". Săptămână trecută, un tribunal a emis o interdicție de călătorie pe numele lui Figen Yuksekdag. 

Joi după-amiază, Procurorul general a anunțat că primele procese împotriva presupușilor guleniști vor ajunge în fața instanței la începutul anului viitor. Peste 120.000 de persoane au fost suspendate sau concediate după lovitura de stat eșuată, ca parte a campaniei guvernamentale de epurare a adepților clericului Fethullah Gulen. Circa 32.000 de suspecți se află în continuare în custodia autorităților.

Sute de studenți, profesori universitari și sindicaliști au protestat, joi dimineață, în Piața Taksim din Istanbul, față de campania de epurare a presupușilor guleniști din toate instituțiile statului. 

Peste 50.000 de angajați din sistemul de învățământ au fost suspendați sau concediați după puciul eșuat din 15 iulie.