Vizita liderilor europeni are loc la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles și Ankara privind stoparea afluxului de refugiați către Europa.

Cancelarul german Angela Merkel, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, au sosit sâmbătă după-amiază la Gaziantep, în sud-estul Turciei, în contextul în care acordul dintre Uniunea Europeanăși Ankara privind imigranții este sub presiune, relatează AFP și Reuters, preluate de Agerpres.

Însoțiți de premierul turc Ahmet Davutoglu, Merkel, Tusk și Timmermans s-au deplasat la Nizip, un mic sat din zonă situat aproape de frontiera cu Siria, pentru a vizita o tabără de refugiați.

Tabăra de refugiați Nizip 2 găzduiește aproape 5.000 de refugiați sirieni, printre care 1.900 de copii, potrivit Guvernului turc.

Vizita are loc la trei săptămâni de la intrarea în vigoare a acordului controversat dintre Bruxelles și Ankara care urmărește oprirea trecerilor clandestine în Europa.

Turcia s-a angajat să accepte întoarcerea pe teritoriul său a tuturor imigranților ajunși ilegal în Grecia de la 20 martie. În schimb, pentru fiecare refugiat sirian retrimis în Turcia, un altul va fi preluat de un stat membru UE. În total, țările europene ar trebui să preia 72.000 de sirieni din Turcia.

Totodată, UE a promis Turciei că va accelera procesul de liberalizare a vizelor pentru cetățenii turci.

Potrivit CE, până acum, 325 de imigranți clandestini sosiți în Grecia au fost retrimiși în Turcia și 103 de refugiați sirieni au fost reinstalați în Uniunea Europeană.

Viktor Orban: UE s-a predat Turciei

Premierul ungar, Viltor Orban, a declarat, într-un interviu pentru Wirtschaftswoche, că Uniunea Europeană "s-a predat Turciei" în criza refugiaților sub impulsul Angelei Merkel.

"Securitatea Uniunii Europene nu poate fi pusă în mâinile unei puteri exterioare UE", a spus Orban, criticând Acordul UE-Turcia.

În opinia sa, Bruxellesul a făcut "o greșeală" concentrându-se mai mult pe repartiția refugiaților, și mai puțin pe protejarea frontierelor.