Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP), aflat la guvernare în Turcia, va anunța joi numele candidatului unic la preluarea conducerii formațiunii și la postul de premier, după ce Ahmet Davutoglu și-a anunțat recent retragerea din cele două funcții.

UPDATE 19/05

AKP a anunțat că Binali Yildirim va fi singurul candidatul pentru funcția de președinte al partidului, la Congresul extraordinar de duminică, astfel că alegerea sa va fi o simplă formalitate. După alegerea oficială în fruntea AKP, automat, actualul ministru al Transporturilor va deveni și premier al Turciei. 

+++

Presa turcă îl dă drept favorit pe actualul ministru al transporturilor, Binali Yildirim, care ar urma să îi ia locul lui Ahmet Davutoglu, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Acesta și-a anunțat pe 4 mai retragerea de la conducerea AKP și, implicit, a guvernului, după ce în spațiul public au apărut informații despre o ruptură cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Postul CNN Turk a relatat că lideri ai AKP au solicitat o întâlnire cu șeful statului, care este și fondatorul AKP, pentru consultări înaintea anunțului de joi.

Partidul Justiție și Dezvoltare, la putere din 2002, se va reuni duminică, 22 mai, într-un congres extraordinar la Ankara pentru a-l confirma pe candidatul desemnat de conducerea executivă a formațiunii.

Binali Yildirim, în vârstă de 60 de ani, ales parlamentar la Izmir, a absolvit Universitatea Tehnică din Istanbul, cu o licență în științe maritime. Este membru al AKP de la înființarea acestuia și a deținut, timp de 13 ani, mai multe mandate de ministru al transporturilor.

Considerat loial președintelui Recep Tayyip Erdogan, Yildirim este un conservator islamist dur care i-a nemulțumit în trecut pe liberali cu declarații sexiste și cu pozițiile sale în chestiuni precum universitățile mixte.

Desemnarea noului prim-ministru turc va surveni pe fondul tentativelor președintelui Erdogan, acuzat de derivă autoritară, de a-și consolida puterea.