Ministrul turc al apărării anunță că Turcia nu mai trebuie să reia ofensiva împotriva forțelor kurde din nordul Siriei deoarece acestea s-au retras din zonele de frontieră.

După o convorbire telefonică între președinții Donald Trump și Recep Erdogan, Turcia a lansat pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei, care a vizat milițiile kurde din această țară. Unitățile de Protecție a Poporului (YPG) sunt considerate de Ankara o grupare teroristă, în timp ce SUA au colaborat cu combatanții kurzi din Siria în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

În urma acordului încheiat de Recep Erdogan cu vicepreședintele american, Mike Pence - venit special la Ankara pentru a repara greșeala liderului american - Turcia a acceptat pe 17 octombrie să-și suspende ofensiva timp de cinci zile. Termenul a expirat marți, iar Washingtonul a anunțat că s-a încheiat retragerea trupelor YPG din zonă.

Anunțul survine pe fondul unui acord între Recep Erdogan și Vladimir Putin privind controlul comun al frontierei turco-siriene.

Președintele rus i-a comunicat omologului său sirian, Bashar al-Assad, rezultatul negocierilor cu Recep Tayyip Erdogan, precizând că obiectivul principal îl constituie restabilirea integrității teritoriale a Siriei.  

Acordul în 10 puncte prevede, printre altele, că, începând cu 23 octombrie, ora 12:00, poliția militară rusească și poliția de frontieră siriană vor intra în partea siriană a frontierei dintre Turcia și Siria rămasă în afara zonei de desfășurare a operațiunii Izvorul Păcii, pentru a garanta faptul că elementele YPG vor fi scoase. Acțiunea va dura 150 de ore.

După încheierea acordului, Erdogan a acuzat SUA că nu și-au îndeplinit în totalitate promisiunile agreate săptămâna trecută în cadrul armistițiului temporar. Acuzații au venit și din partea Washingtonului, secretarul apărării, Mark Esper, afirmând că Turcia pare să fi comis crime de război în Siria și ar trebui să fie trasă la răspundere.