Condamnat la închisoare pe viață, patronul Osman Kavala, „bestia neagră” a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan, speră să vadă într-o zi „statul de drept” în Turcia și „să respire libertatea”, a spus el într-o scrisoare citată de AFP.

„Al șaptelea meu an de închisoare s-a încheiat. În acest timp, am experimentat un proces în care a fost încălcată prezumția de nevinovăție și au fost folosite acuzații fără temei și declarații false”, a scris el.

„Ceea ce mă va consola cu adevărat va fi să văd evoluția către statul de drept în țara mea. Cred că acest lucru se va întâmpla și că voi putea cu adevărat să respir libertatea”, a adăugat el.

„Detenția ilegală a lui Osman Kavala în Turcia continuă. Este rezultatul funcționării eficiente a procurorilor și a instanțelor sub controlul politic al guvernului", au declarat trei organizații pentru drepturile omului Human Rights Litigation Support Project, Human Rights Watch și International Commission of Jurists într-o intervenție terță făcută vineri în fața Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) în privința lui Osman Kavala. Ele au cerut eliberarea imediată a domnului Kavala și anularea condamnării acestuia, în conformitate cu hotărârile CEDO.

În închisoare de șapte ani, omul de afaceri născut în Paris, în vârstă de 66 de ani, figură a societății civile, un mecena al artelor și culturii, este acuzat că a încercat să răstoarne guvernul turc prin finanțarea unor demonstrații ostile puterii în 2013.

Condamnarea sa la „închisoare pe viață agravată”, pentru presupusul său rol în demonstrațiile din Gezi din 2013 de la Istanbul, a fost confirmată în 2023 de justiția turcă. Ceea ce înseamnă că nu poate exista eliberare anticipată și că deținutul va rămâne în izolare.

Osman Kavala a negat întotdeauna acuzațiile împotriva lui. El a denunțat un "asasinat judiciar" împotriva sa și influența șefului statului asupra procesului său.

Oficialii Consiliului Europei au cerut Turciei în mod repetat să-l elibereze imediat pe patronul turc, după o hotărâre potrivit căreia Ankara a încălcat Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Sursa: Rador Radio România