"Vine, prieteni! Trebuie doar să mai așteptăm puțin! Vine!", strigă maestrul de ceremonii în fața a zeci de mii de oameni, informează El Periodico.

Participanții înnebunesc, flutură steaguri, cântă, în curând va ajunge cel pe care au venit să-l vadă. Soarele strălucește și primăvara se face deja simțită în Istanbul.

Este o zi importantă. Astăzi (joi - n.r.), se prezintă în fața publicului candidatul la funcția de primar al marii metropole turce a partidului de guvernământ, AKP, Murat Kurum, tânăr politician și fost ministru al Urbanismului și Mediului. Dar Kurum nu excită prea mult masele. Este vorba despre o altă persoană, care ajunge cu elicopterul acolo, sus, făcând semn de la fereastră, pentru care toți cei care au venit să-l vadă: președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

"El este principalul motiv pentru care Kurum va câștiga duminică", spune Ismail, un alegător al lui Erdoğan în vârstă de 50 de ani, în timp ce arată spre elicopterul președintelui. "Ca să fiu sincer, nu-l cunoaștem prea mult pe Kurum. Dar îl cunoaștem pe președintele nostru. Și pentru că știm că nu greșește, sprijinim complet pe oricine îl decide el", adaugă Ismail.

În această duminică, Turcia își va alege toți primarii și șefii de district — aproape 15.000 de funcții — în niște alegeri care vor marca viitorul politic al țării anatoliene în următorii ani. În 2019, Erdoğan a pierdut primăria Istanbulului în fața opoziției, catapultându-l pe actualul primar, Ekrem Imamoglu, la celebritate. Dacă, acum, Erdoğan recuperează marea metropolă turcă, puterea președintelui turc va fi complet indiscutabilă și de necontestat. Pentru opoziție, aceste alegeri vor fi pe viață sau pe moarte.

"Dacă principalul partid de opoziție, CHP, pierde cele mai importante orașe, în special Istanbul și Ankara, va fi lipsit de o platformă la nivel local care este absolut necesară pentru a putea rezista presiunii guvernului", explică Berk Esen, profesor la Universitatea din Sabanci. "Numai dacă vor câștiga, ei vor continua să-l provoace pe Erdoğan. Aceste alegeri vor fi extrem de importante în determinarea traiectoriei Turciei în următorii ani. Și, din această cauză, pare clar că adevăratul rival al lui Imamoglu este președintele Erdoğan, care face presiuni ca partidul său să poată recupera Istanbulul indiferent de situație", continuă Esen.

Însă, de data aceasta, însă, poate fi mai complicat decât în ​​2019, când opoziția a câștigat Istanbulul pentru prima dată din 1994. Spre deosebire de acum cinci ani, diferitele partide de opoziție candidează divizate și cu candidați separați în toată țara. Mai este o problemă: după victoria electorală a lui Erdoğan din mai anul trecut, nemulțumirea politică în rândul populației opuse președintelui turc a crescut. Sondajele arată, însă, o legătură tehnică în toată țara între guvern și opoziție, și îl dau câștigător pe actualul primar al Istanbulului din opoziție, popularul Ekrem Imamoglu.

Desigur, cu o marjă incredibil de îngustă față de Kurum, candidatul lui Erdoğan. Potrivit experților, cheia acestor posibile rezultate este lipsa de carismă a lui Kurum, un fost birocrat devenit politician. Aceasta poate fi, de fapt, cea mai mare slăbiciune și cea mai mare putere. "Motivul pentru care Erdoğan a ales un candidat atât de neinspirat este pentru că vrea să arate că el este cel care conduce partidul său. Erdoğan știe că cine îl bate pe Imamoglu la Istanbul va deveni un jucător politic important pentru viitor, cu o bază de adepți autonomă, iar asta e ceva care nu-i place președintelui turc", asigură Esen.

"Alegerea lui drept candidat este intenționată, pentru că Istanbulul este un loc special pentru Erdoğan: președintele turc a fost primar al orașului în anii 1990, iar mistica politică a lui Erdoğan este că primăria Istanbulului este treaba lui pentru totdeauna. Că și astăzi continuă să facă acest lucru", spune Selim Koru, analist la think tank- ul turc Tepav. "Din acest motiv, persoana pe care o alege AKP pentru a guverna Istanbulul este întotdeauna cineva care acționează ca șoferul lui Erdoğan, cineva prin care președintele acționează. Și acest lucru este comunicat alegătorului. Toți oamenii care îl vor vota pe Kurum nu o vor face pentru că-l doresc primarul Istanbulului, ci pentru că îl vor pe Erdoğan".

Puțini cred asta – unii chiar refuză să creadă, precum Ismail, care îi cere lui Erdoğan să se gândească, să nu-i lase singuri "inshallah" – dar președintele turc a anunțat de mai multe ori în ultimul an că pleacă, că pleacă, că ultimele alegeri din mai au fost ultimele pentru el și că aceste alegeri locale vor fi ultima lui campanie electorală. Erdoğan are 70 de ani și conduce Turcia de 22 de ani. Adevăr sau minciună, aceste anunțuri ale președintelui turc au dat cursei pentru cucerirea Istanbulului o relevanță sporită.

Mulți cred că dacă Imamoglu, candidatul opoziției, reușește să-și reînnoiască mandatul, șansele lui de a deveni președinte în patru ani ar putea fi mult mai mari. "Dacă va câștiga, Imamoglu ar putea deveni un adversar formidabil împotriva lui Erdoğan. Nu se poate prevedea nimic, desigur, dar dacă există un candidat care îl poate învinge pe Erdoğan, acesta este Imamoglu. Dacă adversarul reușește să câștige la Istanbul, desigur", conchide Esen.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA