Președintele Recep Tayyip Erdoğan a avut o convorbire telefonică cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, printre subiectele abordate aflându-se și aderarea Suediei și Finlandei la Alianța Nord-Atlantică.

Legat de acest subiect, Erdoğan a subliniat că în ceea ce privește cererea Suediei și Finlandei de a adera la Alianța Nord-Atlantică, cele două țări trebuie să facă pași concreți pentru a elimina îngrijorările legitime ale Turciei, scrie publicația turcă Akșam.

Trebuie să fie pași concreți 

Erdoğan a precizat că până când nu vor fi făcuți pași concreți care să satisfacă așteptările Turciei și nu vor fi oferite garanții scrise că va avea loc o schimbare de paradigmă în privința luptei împotriva terorismului și a cooperării în domeniul industriei de apărare, nu se va putea obține niciun progres.

Suntem permanent în contact

Înaintea reuniunii miniștrilor apărării din țările membre NATO, Stoltenberg a declarat că "îngrijorările Turciei trebuie discutate". Subliniind că este vorba despre îngrijorările legitime ale Turciei, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a menționat: "În privința acestor îngrijorări, suntem permament în contact".

Akar, la Comandamentul NATO

Ministrul apărării, Hulusi Akar, a participat la Bruxelles la reuniunea miniștrilor apărării din țările NATO. Akar s-a întâlnit cu secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, precum și cu omologii din Georgia, Italia, Ucraina, Muntenegru și Germania.

Propunerea pentru o trilaterală a fost refuzată

Turcia a respins organizarea unei trilaterale cu Finlanda și Suedia cu scopul de "a soluționa problemele legate de cererea de aderare la NATO". În știrea publicată de Financial Times se arată că "Turcia a respins demersurile NATO pentru organizarea unei trilaterale cu Finlanda și Suedia cu scopul soluționării problemelor legate de cererea de aderare la Alianța Nord-Atlantică".

Kakabaveh amenință din nou 

Susținătoarea YPG/PKK (YPG- Unitățile de Apărare a Poporului, aripa militară a PYD-n.trad.) deputata independentă Amineh Kakabaveh a amenințat că va vota împotriva suplimentării bugetului, lege ce va fi supusă votului vineri în Parlamentul suedez, în cazul în care cererile ei nu vor fi satisfăcute. În urma deciziei de a nu susține proiectul suplimentării bugetului, propus separat atât de guvern, cât și de partidele din opoziție, Kakabaveh a blocat lucrările Parlamentului.

Sursa: RADOR