Turcia a suspendat sau concediat 81.494 de funcționari publici, între care peste 3.000 de militari, după tentativa de lovitură de stat eșuată de luna trecută, a declarat premierul Binali Yidirim.

Șeful Guvernului de la Ankara a mai declarat că vicepreședintele american, Joe Biden, va efectua o vizită în Turcia, pe 24 august. Și secretarul de stat al SUA, John Kerry, este așteptat la Ankara.

"Ne vom înțelege cu Biden, discutând și dezbătând pe larg toate aceste teme. În septembrie, va sosi și secretarul de stat John Kerry", a anunțat Yildirim.

Negocierile cu SUA se vor axa cel mai probabil pe Fethullah Gulen, predicatorul turc exilat în Statele Unite, pe care autoritățile de la Ankara îl acuză că s-a aflat în spatele loviturii de stat eșuate din 15 iulie, acuzații pe care Gulen le respinge, potrivit CNN.

Sâmbătă, Biroul Procurorului General din Istanbul a trimis o scrisoare autorităților americane prin care se solicită arestarea clericului Fethullah Gulen.

Scrisoarea a fost predată autorităților americane de către ministrul turc de Justiție, Bekir Bozdag.

Procurorul General al Istanbulului susține că Gulen a orchestrat în detaliu lovitura de stat eșuată și formulează zece capete de acuzare împotriva sa, inclusiv tentativa de a răsturna un guvern.

Anterior, ministru de Externe, Mevlut Cavusoglu, a precizat că autoritățile turce au înregistrat progrese în ceea ce privește extrădarea clericului musulman, iar o echipă de specialiști din cadrul Departamentului american de Justiție se va deplasa la Ankara, pe 23 și 24 august, pentru a discuta solicitarea autorităților turce.