Guvernul Turciei pare să fi înfrânt forțele militare care au organizat vineri seara o tentativă de lovitură de stat pentru a răsturna regimul Erdogan. Zeci de persoane au fost ucise în luptele de vineri noapte.

Principalele evenimente:

 

  • Forțele armate au anunțat că au preluat controlul total asupra țării vineri seară, iar țara ar fi condusă de un consiliu al păcii, care va asigura securitatea cetățenilor.
  • În replică, premierul Binali Yildirim a spus că acțiunea este „ilegală” și a fost executată de o facțiune a armatei.
  • Armata a preluat controlul televiziunii de stat, iar președintele Recep Erdogan s-a adresat populației prin intermediul canalului privat CNNTurk, cu ajutorul unei aplicații social media.
  • Erdogan le-a cerut turcilor să iasă în stradă pentru a apăra democrația, asigurându-i că este încă șeful statului.
  • Armata a impus legea marțială, dar turcii au ieșit în stradă, în pofida interdicției anunțate de cei care au organizat lovitura de stat.
  • În Ankara s-au purtat lupte între forțele loiale guvernului și puciști. Și la Istanbul sunt răniți.
  • Aeroporturile au fost închise, iar Ministerul de Externe recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați în Turcia să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.
  • Președintele Erdogan a aterizat la Istanbul și a spus că este susținut de milioane de turci și nu va pleca nicăieri.
  • Un ofițer recent înlăturat ar fi „capul” loviturii de stat.
  • Aproximativ 200 de persoane au murit și circa 1.500 au fost rănite.

 

UPDATE 13:00 Premierul Yildirim a anunțat un nou bilanț al victimelor: 161 de morți și 1.440 de răniți. Yildirim a mai spus că peste 2.800 de militari au fost arestați ca urmare a loviturii de stat.

11:15 Potrivit armatei, 104 puciști au murit. Aceștia se adaugă celor 90 de oameni deja anunțați ca decedați, dintre care 47 civili.

Turcia a interzis trecerea petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor din motive de securitate.

Potrivit Ministerului român de Externe, Consulatul General al României la Istanbul a stabilit două puncte de informare în aeroportul Ataturk pentru a oferi asistență cetățenilor români. Tarom ia în calcul anularea zborului de după-amiază către Istanbul.

Punctele de de trecere a frontierei terestre turce spre Bulgaria și Grecia, pe sensul de ieșire din Turcia, sunt închise, dar aeroporturile din Turcia sunt deschise, inclusiv cele pe care operează cursele charter - Bodrum, Antalya, anunță Consulatul de la Izmir.

10:00 Agenția de presă Anadolu spune că numărul morților a ajuns la 90, în timp ce peste 1.150 de persoane au fost rănite în tentativa de lovitură de stat.

Peste 200 de soldați care ocupau sediul armatei s-au predat poliției. Un oficial turc spune că numărul militarilor arestați în întreaga țară depășește 1.550 de persoane.

+++++

Președintele Klaus Iohannis își exprimă speranța că ordinea publică va fi restabilită în cel mai scurt timp. Misiunea diplomatică și oficiile consulare ale României din Turcia sunt pregătite să acorde toată asistența necesară, în caz de nevoie, cetățenilor români aflați în Turcia, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale, transmis sâmbătă dimineață.

La rândul său, premierul Dacian Cioloș a scris pe Facebook că singura cale pentru Turcia este întoarcerea la ordinea constituțională și la statul de drept. „În această dimineață, la reuniunea informală a șefilor de stat și de guvern din Uniunea Europeană prezenți la Summitulul ASEM, am susținut împreună cu ceilalți lideri europeni, condamnarea tuturor acțiunilor de violență și agresiune asupra instituțiilor statului democratic alese. Turcia este un partener cheie pentru România și pentru Uniunea Europeană.”

Prim-ministrul a adăugat că ambasada și consulatele României în Turcia sunt în alertă și pregătite să-i ajute pe toți cetățenii români care au nevoie de sprijin.

Ministerul Afacerilor Externe informează că, până în prezent, nu se înregistrează victime sau răniți în rândul cetățenilor români aflați în Turcia, ca urmare a tentativei de lovitură de stat care a avut loc în această țară.

08:30: Președintele turc Recep Erdogan susține că guvernul este în control, dar situația din teritoriu este încă destul de confuză sâmbătă dimineață. Președintele a aterizat în cursul nopții la Istanbul, unde a fost întâmpinat de o mulțime de suporteri, dar luptele continuă în capitala Ankara.

Erdogan a declarat că rămâne cu „poporul” său și nu se duce nicăieri, la câteva ore după ce un grup din armată a încercat să-l răstoarne. El a menționat că milioane de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva tentativei de lovitură de stat, pe care a descris-o drept opera adepților clericului musulman din Statele Unite Fethullah Gulen, pe care îl acuză de mult timp că încearcă să se folosească de adepții săi din sistemul judiciar și armată pentru a răsturna guvernul turc.

Tentativa de lovitură de stat este un act de trădare și un motiv pentru "a curăța" forțele armate de elementele trădătoare, a mai spus președintele turc Tayyip Erdogan. El a fost întâmpinat de o mulțime de susținători la aeroportul Ataturk din Istanbul sâmbătă dimineață, potrivit imaginilor difuzate de canalul NTV.

El a mai spus că hotelul unde se afla pe coasta turcă a fost bombardat după plecarea sa.
   
La rândul său, prim-ministrul turc Binali Yildirim, a declarat că situația din Ankara este în mare măsură sub control.

Peste 750 de militari au fost arestați în legătură cu puciul, iar 5 generali și 29 de colonei au fost demiși din funcții la ordinul ministrul de interne, Efkan Ala.

Un prim bilanț al evenimentelor indică 60 de morți în cursul nopții.

Sursa foto: Twitter

3:46 Anadolu și NTV relatează că doi civili au fost uciși în incidentele violente din Istanbul. 

3:43 Situația este în continuare confuză. Soldați care participă la tentativa de lovitură de stat au pătruns în sediul CNN Turk, relatează CNN.

3:35 Premierul Binali Yildirim a declarat că, în mare parte, situația este sub control. El a adăugat că tentativa de lovitură de stat a fost orchestrată de susținători ai fostului imam Fethullah Gulen, care trăiește în exil în SUA. Fost aliat al președintelui Erdogan, Gulen a devenit un critic virulent al acestuia.

Pe de altă parte, ”Alianța pentru valori comune”, o mișcare fidelă lui Fethullah Gulen, a condamnat tentativa de lovitură de stat, calificând acuzațiile oficialilor drept ”iresponsabile”.

3:33 CNN Turk relatează că mai mulți polițiști și angajați ai Parlamentului au fost răniți în explozie.  

3:29 Televiziunea turcă și-a reluat emisia, după ce a ce manifestanții au luat-o cu asalt și au intrat în studioul de știri. Televiziunea fusese ocupată de militari, iar reporterii au fost luați ostatici de către aceștia. În clădire. a fost auzită și o explozie puternică.

3:25 Avionul în care se afla președintele turc Erdogan ar fi aterizat la Istanbul. 

3:16 Muharrem Kose, un colonel înlăturat recent din poziția de consilier juridic în cadrul forțelor armate, ar fi principalul planificator al loviturii de stat, el fiind ajutat de 46 de militari.

Postul de televiziune NTV a difuzat imagini cu soldați puciști dezarmați și arestați de poliție.

3:06 Baza aeriană de la Incirlik, sudul Turciei, va fi folosită în continuare de militarii americani care participă la operațiunile aeriene împotriva ISIS, în pofida tentativei de puci.  

”Situația din Turcia, țară membră NATO, nu are impact asupra operațiunilor de la baza aeriană Incirlik. Ne vom continua misiunile aeriene”, a afirmat un oficial al armatei americane sub acoperirea anonimatului. 

2:58 Serviciile turce de informații anunță că în Turcia se revine la normal, după tentativa de lovitură de stat. Șeful Statului Major a fost eliberat.

2:47 Parlamentul de la Ankara a fost lovit de o bombă, anunță Anadolu, preluată de Reuters. 

2:43 Președintele Barack Obama a vorbit la telefon cu secretarul de stat John Kerry, aflat la Moscova. Cei doi au căzut de acord că toate părțile din Turcia trebuie să sprijine Guvernul turc ales, să dea dovadă de reținere și să evite orice violență sau vărsare de sânge.

2:37 Potrivit unui comunicat NATO, secretarul general Jens Stoltenberg a discutat la telefon cu ministrul turc de Externe turc Mevlut Cavusoglu. 

Șeful Alianței a făcut apel la ”calm și reținere” și la respectarea instituțiilor democratice ale Turciei și a Constituției. 

2:25 Profesorul Omer Taspinar, de la Brookings Institution, care a avertizat, recent, de mai multe ori asupra unei lovituri militare în Turcia, spune că este important de știut în ce măsură întreaga conducere a armatei este implicată în tentativa de lovitură de stat, scrie The Guardian. 

Taspinar spune că, momentan, sunt indicații că ar fi vorba de o acțiune a unei părți a armatei. Șeful armatei nu a susținut nicio declarație până în prezent. În mod tradițional, în loviturile de stat care au avut loc până acum în Turcia șeful armatei a anunțat la televizor preluarea puterii. 

2:18 Agenția Anadolu anunță că 17 polițiști au fost uciși la sediul forțelor speciale din Ankara.  

2:14 Reporterul BBC aflat în Antalia relatează că un imam i-a chemat pe credincioși în stradă, ”pentru a apăra democrația”.

2:10 Un avion F16 ar fi doborât un elicopter al grupării din armata care a lansat lovitura de stat, anunță CNN. Informația nu a putut fi confirmată. 

2:06 Proteste sunt și în fața Ambasadei Turciei din Berlin. Protestatarii au refuzat să discute cu reporterul Bild, pe care l-au trimis să vorbească cu ”Frau Merkel”. 

2:03 MAE informează că a fost constituită o Celulă de criză în cadrul Ministerului, care va analiza atât cele mai eficiente modalități de a furniza asistența consulară cetățenilor români aflați in Turcia care vor solicita acest lucru, cât și implicațiile politice ale evenimentelor în cauză.

Ministerul Afacerilor Externe reiterează apelul adresat cetățenilor români aflați în Turcia de a evita orice deplasare care nu este absolut necesară. Evoluția situației rămâne imprevizibilă, prudența și înțelegerea fiind esențiale pentru preîntâmpinarea riscurilor de securitate.

1:58 Jamal Hasimi, consilier al premierului, a declarat pentru CNN că tentativa de lovitură de stat nu ar fi fost autorizată de conducerea armatei, fiind vorba doar de o fracțiune.

Totodată, el a susținut că grupul minoritar a preluat controlul doar asupra a câtorva obiective, printre care televiziunea de stat, dar în rest forțele ”prodemocratice” controlează situația. 

Hasimi a mai spus că mai mulți militari au fost răniți în timp ce apărau cartierul general al armatei din Ankara.

1:44 Situația din Turcia este haotică: armata este împotriva lui Erdogan, în timp ce poliția pare a-i fi rămas loială președintelui.

1:37 AKP se află încă la putere, a declarat vicepremierul Numan Kurtulmus, după ce armata a anunțat preluarea puterii. 

1:31 Se pare că există răniți printre protestatarii din Istanbul. Tancurile armatei patrulează pe principalele artere. Protestatarii sunt divizați: unii sunt de partea armatei, alții sunt pro-Erdogan.

1:27 Numeroși turci încep să se strângă în Piața Taksim, locul din Istanbul unde se desfășoară de obicei proteste și demonstrații. 

1:22 Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a făcut apel la evitarea ”oricărei confruntări mortale”.

1:18 Un elicopter militar a deschis focul în capitala Anakara. Anterior, se auzise și o explozie. Parlamentul este înconjurat de tancuri.

1:14 Mai mulți civili se îndreaptă spre Aeroportul Ataturk, unii cu steaguri, alții dau mâna cu militarii care păzesc aeroportul. 

1:07 Potrivit imaginilor difuzate în direct de CNN, numeroși locuitori au ieșit pe străzile din Istanbul. Se aud focuri de armă în metropola turcă.

1:05 MAE recomandă românilor să-și reprogrameze călătoriile în Turcia, în această perioadă.

Referitor la evenimentele aflate în curs de desfășurare în Turcia, MAE recomandă turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne”, potrivit unui comunicat.

 

De asemenea, având în vedere că, potrivit informațiilor disponibile, aeroporturile internaționale și alte căi de comunicații din Turcia sunt momentan blocate, cetățenii români care intenționează să se deplaseze spre orice destinații din Turcia în cursul zilelor următoare sunt sfătuiți să își reprogrameze călătoriile respective.

00:56 Președintele american Barack Obama a fost informat despre "situația în desfășurare" din Turcia. Și secretarul de stat John Kerry, aflat la Moscova, a fost informat, dar le-a spus reporterilor că nu are prea multe detalii.

Turcia este membră NATO și unul dintre aliații importanți ai SUA în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic.

00:52 O explozie puternică s-a produs la Ankara, potrivit AFP.

00:48 Parisul a cerut cetățenilor francezi aflați în Turcia "să nu iasă afară" după lansarea loviturii de stat. 

00:43 "Nu vom permite ca ordinea publică să fie degradată în Turcia ... Restricții de circulație sunt impuse în țară până la noi ordine", se arată într-un comunicat semnat de "Consiliul păcii în țară" și difuzat de televiziunea publică. 

”Actuala conducere politică și-a pierdut legitimitatea”, se mai arată în comunicatul forțelor armate.

00:35 NBC citează surse anonime din armata americană potrivit cărora avionul în care se afla Erdogan nu a fost lăsat să aterizeze la Istanbul, iar acesta încearcă să primească azil în Germania.

00:33 Reuters: Președintele Erdogan le-a cerut turcilor să iasă în stradă pentru a apăra democrația, asigurându-i că este încă șeful statului. El a susținut că lovitura este opera unui grupări minoritare din cadrul armatei. Recep Erdogan a vorbit prin Facetime la CNN Turk, susținând că tentativa de lovitură de stat va primi răspunsul necesar.

Sursa foto: Twitter

00:25 Armata anunță impunerea legii marțiale.

00:23 Mai multe publicații, printre care France 24, relatează că președintele Erdogan ar fi părăsit țara.

00:20 Potrivit AP, televiziunea turcă a difuzat un comunicat al armatei care anunță preluarea puterii, ca urmare a regimului autocratic și a intensificării acțiunilor teroriste. Armata promite o nouă Constituție.

00:16 Liderul filialei AKP din Istanbul susține că soldați au intrat în clădirea formațiunii și au cerut celor prezenți să plece, relatează CNN Turk. 

00:12 Armata greacă este în stare de alertă.

00:10 Lira turcească este în cădere liberă, înregistrând cel mai mare declin din ultimele două luni. După primele informații privind acțiunea armatei, lira a pierdut circa 4 procente în raport cu dolarul. 


00.02: Șeful Statului Major Interarme a fost luat ostatic de armată și dus într-o unitate militară. Elicoptere și avioane survolează principalele orașe. La Ankara se aud focuri de armă. Aeroportul Ataturk din Istanbul este păzit de tancuri. 

23:53 Emisia postului public de televiziune a fost oprită.

23:50 Un reporter al CNN Turk relatează că au fost luați ostatici la sediul armatei turce din Ankara. 

+++

Potrivit CNN, nu se știe unde se află președintele Recep Erdogan. E posibil să fie în concediu la Bodrum, o stațiune la Marea Egee. Alte surse spun că acesta urmează să facă în curând o declarație.

+++

Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul din motive democratice, relatează Reuters. Armata promite că va respecta drepturile omului.

Sursa foto: Twitter 

+++

Sunt zvonuri cum că armata militară turcă ar încerca o tentativă de lovitură de stat împotriva regimului Erdogan. Premierul Turciei a denunțat-o ca fiind o "acțiune ilegală" făcută de către un grup militar și pentru că nu a fost autorizată.

Binali Yildirim a anunțat că forțele de securitate fac tot posibilul pentru a remedia situația. Tot premierul a declarat că cei responsabili pentru tentativa de lovitură de stat vor fi pedepsiți aspru.

Acesta crede că nu este o lovitură de stat și că nimic nu ar putea dăuna democrației turce.

Sursa foto: Twitter

Presa turcă anunță că au fost văzute ambulanțe în fața cartierului general militar turc.

+++

Traficul a fost oprit atât pe podul Bosfor, cât și pe Fatih Sultan Mehmet, fără a fi transmis nici un motiv.

Există, de asemenea, aeronave militare care zboară deasupra capitalei Ankara, și se aud focuri de armă.